Demonstranten verstoren Jom Kipoer-dienst in Tel Aviv

“Tot onze ontsteltenis, in de Joodse staat van alle plaatsen, op de heiligste dag van het Joodse volk, rellen linkse demonstranten tegen Joden tijdens hun gebeden.”

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Jom Kipoer
Linkse activisten verstoren een Jom Kippoer gebed in Tel Aviv, 24 september 2023. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

Tijdens een Jom Kipoer-dienst op een plein in het centrum van Tel Aviv braken zondag rellen uit nadat organisatoren een geïmproviseerde barrière met Israëlische vlaggen hadden opgeworpen om mannelijke en vrouwelijke gelovigen van elkaar te scheiden, tegen een bevel van het Hooggerechtshof in.

Naar schatting 200 demonstranten arriveerden op het Dizengoff Plein en raakten slaags met de organisatoren van de dienst. Eén demonstrant haalde zelfs de geïmproviseerde barrière neer. Hij werd gearresteerd door de politie en kort daarna weer vrijgelaten.

De dienst werd onderbroken vanwege de botsingen en gelovigen vervolgden hun gebeden in nabijgelegen synagogen.

Linkse activisten verstoren een Jom Kipoer-gebedsdienst in Tel Aviv, 24 september 2023 Video: Eitan Elhadez / TPS.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitte scherpe kritiek op de demonstranten:

“Tot onze ontsteltenis hebben linkse demonstranten, juist in de Joodse staat, op de heiligste dag van het Joodse volk, ophitsing veroorzaakt tijdens gebeden van Joden. Het lijkt erop dat er geen grenzen, geen normen en geen grenzen zijn aan de haat van de linkse extremisten. Net als de meeste Israëlische burgers verwerp ik dit. Voor dergelijk gewelddadig gedrag is geen plaats in ons land.”

Terwijl Netanyahu de demonstranten veroordeelde, beschuldigde oppositieleider Yair Lapid de religieuze sector ervan de naleving van feestdagen op te leggen aan het seculiere Tel Aviv en zei:

“Ze zorgen ervoor om ons uit te leggen dat er maar één versie van het Jodendom is – hun versie. Ze eisen dat ze, in naam van tolerantie, zelfs in onze buurt beslissen wat mag en wat niet mag.”

De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, beloofde het “karakter” van Tel Aviv te beschermen en verklaarde:

“Ik wil duidelijk maken dat ik niet zal toestaan dat het karakter van onze stad wordt veranderd. Er is geen plaats voor seksesegregatie in openbare ruimten in Tel Aviv. Degenen die zich niet houden aan de instructies van de gemeente en de wet zullen geen vergunningen krijgen voor activiteiten in de openbare ruimtes van de stad.”

Het Hooggerechtshof verwierp vrijdag een verzoek om toestemming voor het houden van een seksegescheiden dienst op het Dizengoff Plein. Daarbij werd in het voordeel van de gemeente Tel Aviv geoordeeld, die de segregatie had verboden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox