Een groep van 24 social media influencers en jonge professionals uit Marokko heeft vorige week een bezoek gebracht aan Israël om de vrede te bevorderen nu de oorlog tegen Hamas in Gaza zijn tiende maand ingaat.
De moslimdelegatie naar het Heilige Land, georganiseerd door de niet-gouvernementele organisatie Sharaka (Arabisch voor “partnerschap”), wil voortbouwen op het historische vredesakkoord dat vier jaar geleden tussen de twee landen werd ondertekend en een tegenwicht bieden aan het fel anti-Israël verhaal dat over de hele wereld wordt verspreid.
“In een wereld waar nuance en evenwichtige meningen zijn verdwenen en waar woorden als ‘holocaust’, ‘genocide’ en ‘bloedbad’ worden gebruikt door mensen met meer dan twijfelachtige bedoelingen aan de linker- en rechterkant, moeten we de waarheid met onze eigen ogen zien,” zei delegatielid Achraf Ibra, 29 uit Casablanca, tijdens een gala-avond in het Friends of Zion Museum in Jeruzalem op dinsdag.
“Er is maar één verhaal in Marokko, en dat is het verhaal van Al Jazeera,” zei Youssef Elazhari, directeur van Sharaka Marokko. “99% gelooft in dit verhaal, maar wij zijn de 1% die een ander verhaal proberen te vinden.”
Israël en Marokko, die al tientallen jaren samenwerken op het gebied van defensie en inlichtingendiensten, formaliseerden hun relatie onder de Abraham-akkoorden van 2020, waarbij vier landen met een moslimmeerderheid vrede sloten met Israël. Sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober, dat de huidige oorlog uitlokte, is de regio echter in beroering.
Het bezoek van een week, een van de meer dan een dozijn die Sharaka de afgelopen vier jaar vanuit verschillende Arabische landen heeft georganiseerd, was bedoeld om de relaties tussen de twee volkeren te versterken, ook al krijgen vrienden en familie thuis een ander beeld van het nieuws.
De helft van de leden van de goed opgeleide delegatie nam deel aan de Mars van het Leven in Polen en bezocht Auschwitz.
De minister van Diaspora Zaken, Amichai Chikli (rechts), en de directeur van Sharaka Marokko, Youssef Elazhari (midden), spreken met een lid van de delegatie in het Vrienden van Zion Museum in Jeruzalem op 9 juli 2024. Foto door Yossi Zamir, via JNS.
Broeders van onze grootouders
Israël opende de ogen van de meeste Marokkanen die opgroeiden in een sociale mediawereld waar Israëli’s moslims onderdrukken en nu overspoeld worden met anti-Israël posts over Palestijnse burgerslachtoffers in de oorlog tegen Hamas in Gaza en kritiek op hun bezoek.
“Het is een erg moeilijke tijd om naar Israël te komen,” zei Wadii Ben-Mazzi, een 21-jarige student uit Marrakech die voor het eerst naar het buitenland reist. “Ik was tegen Israël tot de ondertekening van het vredesakkoord, en ik besloot te leren wie het Joodse volk is,” voegde hij eraan toe, terwijl hij zijn Instagram-account liet zien, dat tot doel heeft de geschiedenis van het Joodse erfgoed in Marokko over te brengen en bruggen te bouwen tussen moslims en Joden.
Net als verschillende van de Marokkaanse geïnterviewden was Selma Anas, 26, een architecte uit Fez, aangenaam verrast dat moslims vrij door de Oude Stad van Jeruzalem kunnen wandelen en in de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg kunnen bidden.
“Ik was bang om te komen, omdat me altijd is verteld dat Israëli’s het niet leuk zouden vinden dat ik moslim ben en dat moslims op straat worden onderdrukt,” zei ze. “Ik ben opgegroeid met het geloof dat Israël de slechterik is. Ik geloof dat Palestijnse burgers slachtoffers zijn, maar mensen zien Israël ten onrechte als de onderdrukker.”
Souhail Ben-Kabour, een 21-jarige student uit Rabat, zei: “We zijn hier in de hoop op vrede en een einde aan dit conflict, om vrede te bereiken in dit heilige land.
“In Marokko en in Noord-Afrika is er broederschap tussen het Joodse volk en het Arabische volk,” vervolgde hij. “Mensen herinneren zich dat ze ooit broers van onze grootouders waren. De Joden maken deel uit van ons geheugen, onze cultuur en onze identiteit.”
Naar schatting een miljoen Joden van Marokkaanse afkomst wonen in Israël, en 200.000 Israëli’s stroomden in 2022 naar Marokko, velen van hen “op reis naar hun wortels”.
De delegatieleden werden warm onthaald door Israëli’s van alle etnische achtergronden tijdens hun zevendaagse bezoek, zei de groep, maar vooral door Marokkaanse Joden.
“De kern van wat jullie hier op dit moment doen, wat op dit moment morele helderheid en moed vereist, is het zaaien van de zaden van vrede tussen mensen,” zei Sharaka uitvoerend directeur Dan Feferman.