Defensie: Krav Maga werd wereldwijde vechtsport

 

Door David Lazarus |

Wie zich zorgen maakt over zijn of haar persoonlijke veiligheid en wil leren hoe je jezelf kunt verdedigen, kan zich te laten trainen op de manier waarop Israëlische soldaten worden getraind. De methode heet Krav Maga, Hebreeuws voor ‘contactstrijd’.

Israëlische soldaten worden standaard toegerust met de technieken van Krav Maga om zich in alle situaties te kunnen verdedigen. Krav Maga is zo populair geworden dat volwassenen en zelfs kinderen over de hele wereld leren om zich te kunnen verdedigen als ze aangevallen worden.

K rav Maga werd ontwikkeld door de Hongaarse Jood Imrich (Imi) Lichtenfeld. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Joodse wijk in Bratislava, waar hij woonde, herhaaldelijk aangevallen door fascisten en antisemieten. Lichtenfeld besloot knokploegen op te richten ter verdediging. Toen hij eind jaren veertig naar Israël emigreerde, erkende het leger de waarde van Lichtenfelds technieken en vroeg hem tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 om soldaten te gaan trainen.

Niet langer klappen incasseren
Krav Maga ontwikkelt de instincten en reacties die nodig zijn om een aanvaller in een één-op-één-strijd af te wenden of te overwinnen. De tactiek wordt niet alleen gebruikt door het Israëlische leger, maar ook door de FBI, door politiekorpsen over de hele wereld, in het Zweedse leger en door filmsterren als Jennifer Lopez en Angelina Jolie.

Krav Maga biedt eenvoudige technieken om een aanval snel te stoppen en is vooral gericht tegen agressieve, verrassende acties met gebruikmaking van direct beschikbare middelen. Krav Maga is zeker niet geschikt voor bange mensen. Maar in de wereld waarin we leven, is angst sowieso geen goede raadgever. Het gaat bij Krav Maga meer om het ontwikkelen van een mentaliteit van goed inschatten van gevaar, dan om fysieke kracht. Het is misschien niet zo esthetisch als judo en karate, maar het heeft zijn waarde op straat bewezen. Krav Maga is een effectieve manier om gevaarlijke situaties aan te kunnen, waarmee iedereen, jong en oud, man en vrouw, geconfronteerd kan worden.

Het zit tussen je oren
Krav Maga is gebaseerd op het idee dat agressie de belangrijkste factor is om een gevecht te winnen. Maar fysieke agressie is niet hetzelfde als vechtlust of woede. Het gaat eerder om het ontwikkelen van latent inzicht hoe je jezelf kunt beschermen als je wordt aangevallen. Je ontwikkelt een goede inschatting van de omgeving en begrijpt de mentaliteit en de intenties van de aanvaller. Je leert hoe je een dreigende aanval kunt herkennen, nog voordat die begint. Je krijgt ook inzicht in tactieken om geweld te vermijden, en hoe je eventueel met behulp van verbale technieken geweld kunt voorkomen.

Net als andere vormen van zelfverdediging, leert Krav Maga mentale hardheid en het vermogen om onze impulsen te controleren, zodat we niet overhaast handelen. Het gaat erom snel en effectief te leren reageren om een aanval te voorkomen of af te slaan als dat nodig is, en te weten hoe je goede instincten kunt gebruiken in stresssituaties. Israël is altijd op zoek geweest naar innovatieve oplossingen voor problemen en vijandelijke aanvallen, maar geen van de traditionele worstel-, boks- of vechtsporten bood een goed antwoord op het geweld waarmee Israëlische soldaten en burgers dagelijks worden geconfronteerd. We hebben zelfs een Krav Maga instructeur uit Hawaï die Israëli’s traint.

Het volgende voorbeeld toont aan dat Krav Maga zijn waarde heeft bewijzen in het dagelijks leven: afgelopen april sprong een Israëliër in Kfar Saba uit zijn auto en schakelde een terrorist uit, die als vrouw vermomd een Joodse vrouw wilde neersteken.

Dit artikel (zonder de video’s) verscheen in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.