De visionaire stap die de Israëlisch-Europese betrekkingen veranderde

Wanneer Israël in de winter van 2022 toetreedt tot de kring van Europese energieleveranciers, zal het machtsevenwicht fundamenteel veranderen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Europese Unie, energie
Oud-premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Energie Yuval Steinitz tijdens een bezoek aan het aardgasverwerkingsplatform Leviathan voor de kust van Israël op 31 januari 2019. Foto: Marc Israel Sellem / POOL

Iedereen die de eerste 70 jaar in Israël heeft gewoond, moet zich in de ogen wrijven van ongeloof. Het kleine Israël, waarvan de economie altijd afhankelijk is geweest van Europa, dat nog niet zo lang geleden vreesde voor een Europese boycot en dat vrijwel geen natuurlijke hulpbronnen heeft. Datzelfde Israël is nu degene die “Europa te hulp komt in tijd van nood en Europa in de komende winter van aardgas zal voorzien”. Deze woorden klinken nog steeds surrealistisch.

Om misverstanden te voorkomen: het machtsevenwicht in deze relatie is niet omgekeerd. Voorlopig zal Israël slechts een klein deel van de energiebehoeften van Europa dekken. Bovendien hebben de Europeanen ervoor gekozen Israëlisch gas te kopen omdat zij niet gek zijn, zoals Poetin veronderstelde – en niet alleen hij. Met andere woorden: we hebben de Europeanen niet in onze zak.

Toch zal het machtsevenwicht fundamenteel veranderen, zodra ons kleine land toetreedt tot de rangen van de Europese energieleveranciers – en de Europese Unie onze waarde op het gebied van veiligheid, wetenschap en technologie erkent. Vanaf winter 2022 zullen Israëlische aandelen veel meer waard zijn. En dit nadat hun waarde reeds was gestegen door de onrust in de Arabische landen en de COVID-pandemie.

In dit opzicht verdienen minister van Energie Karine Elharrar en haar voorganger Yuval Steinitz veel lof. Elharrar maakte een fout toen zij besloot geen nieuwe boorvergunningen af te geven voor 2022, maar reageerde snel en correct op het Egyptisch-Europese verzoek om Israëlisch gas.

Steinitz, aan de andere kant, vocht hard met voormalig premier Benjamin Netanyahu om het gas uit de zeebodem te krijgen. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest. Het is dankzij hen dat Israël profiteert van lage prijzen, een economische crisis bespaard blijft en ook zijn regionale en internationale aanzien te midden van een wereldwijde energiecrisis verbetert. Wij kunnen alleen maar bidden voor meer van dit soort wijze en visionaire initiatieven.


Ariel Kahana is de senior diplomatiek correspondent voor Israel Hayom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox