LedenDe redenen voor de rechts religieuze overwinning bij de verkiezingen

Amerikaanse Joodse liberalen moeten stoppen met het voorspellen van rampen.

Religieus rechts is in opkomst in Israël, en centrumlinkse leiders hebben zelf de schuld voor het duwen van kiezers in deze richting. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Zelfs voordat de laatste stemmen bij de recente Israëlische verkiezingen waren geteld of de coalitieonderhandelingen waren begonnen, voorspelden sommige Amerikaanse Joden en politici al een catastrofe voor de betrekkingen tussen de VS en Israël.

De doemdenkers wijzen op de zegevierende Likud onder leiding van Benjamin Netanyahu en de religieuze zionistische partij onder leiding van Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir, die samen 45-46 zetels in de Knesset behaalden. Gecombineerd met de 19-20 zetels, gewonnen door de ultraorthodoxe Shas en United Torah Judaism partijen, beschikt het rechtse religieuze blok van Netanyahu over een overweldigende meerderheid.

In reactie op de bevindingen publiceerde Susie Gelman , voorzitter van het linkse Israël Policy Forum, een polemiek die werd ondersteund door Jeremy Ben-Ami, voorzitter van de linkse J Street-lobby. Het luidt als volgt:

“Voor de overgrote meerderheid van de Amerikaanse joden is Ben-Gvir, net als de trends die hij belichaamt, niet te rechtvaardigen  Zijn toenemende invloed en het vooruitzicht dat hij...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie