De protesten in Iran zijn een kans voor Israël

Na meer dan 40 jaar onder streng regime van de ayatollahs heeft het Perzische volk er genoeg van en streeft het naar vrijheid.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Iran
Protesten tegen de politie na de dood van Mahsa Amini in Teheran, Iran, 21 september 2022. Foto: EPA-EFE/STR

Het regime in Teheran heeft vandaag een groter probleem dan de kwaadaardige Zionisten in Israël. De protesten in het land nemen toe na de dood van een jonge Iraanse vrouw. De 22-jarige Mahsa Amini werd door de zedenpolitie in Teheran gearresteerd, omdat zij de voorgeschreven hoofddoek niet volgens de regels had gedragen.

Al enkele dagen worden we overspoeld met berichten en video’s uit Iran. We doen dagelijks verslag op het Telegram-account van Israel Today. Amini’s dood leidt tot meer en meer massaprotesten in Iran. Iraanse vrouwen verbranden hun hoofddoeken en demonstreren op straat. Zal Mahsa’s dood een verschil maken en uiteindelijk de Iraanse nucleaire dreiging wegnemen?

Mensen protesteren zonder angst in de straten van Teheran, in Isfahan, Shiraz, Bandar-Abbas, Ahmadabad, Qom, Sari, Birjand, Rasht, Kasbin, Sanandaj en vele andere steden in Perzië. De zaak Mahsa Amini veroorzaakte een nationale verontwaardiging en verdriet waartoe geen enkele oppositie ooit in staat is geweest. Veel critici beschuldigden de politie ervan Amini te hebben geslagen, wat uiteindelijk tot haar dood leidde. De politie verwierp deze verklaring. Prominente Iraanse vrouwen hebben zich uit solidariteit aangesloten bij een protest op internet, bijvoorbeeld door hun haar af te knippen of foto’s zonder hoofddoek te plaatsen. Onder hen waren de bekende actrices Anahita Hemmati en Shabnam Farshadju.

Onmiddellijk na de misdaad en ook na de begrafenis werden Instagram en WhatsApp in Iran lamgelegd, zodat er geen video’s en foto’s van de gewelddadige dood konden worden verspreid. Maar het plan werkte niet. De protesten en de foto’s en video’s verspreidden zich als een lopend vuurtje. Op sociale media staan foto’s van een mooie jonge vrouw met rood geverfde lippen, en tegelijkertijd foto’s van haar in een ziekenhuisbed, hangend aan machines. De media vroegen sarcastisch: “Is dit hoe Amini op het rechte pad werd gebracht?” Nu vragen vrouwen om een einde aan de hoofddoekcontroles.

Terwijl mensen in Iran op straat protesteren, spreekt de Iraanse president Ebrahim Raissi de Algemene Vergadering van de VN in New York toe. Raissi is verantwoordelijk voor duizenden doodvonnissen in Iran, hij ontkent de Joodse Holocaust en toch mag hij als massamoordenaar op het podium van de Algemene Vergadering van de VN spreken.

In Israël worden de laatste ontwikkelingen in Iran met ingehouden adem gevolgd, want net zoals het Iraanse volk in 1979 een islamitische republiek wilde worden, kan het tij nu weer keren. Na meer dan 40 jaar onder streng regime heeft het Perzische volk er genoeg van en streeft het naar vrijheid.

Uit gesprekken met Perzische Joden die nog mensen in Iran kennen of stemmen uit Iran volgen, blijkt dat de protesten in Iran veel groter zijn dan wat in de buitenlandse media naar voren komt. Wat er nu in Iran gebeurt, zou het omstreden nucleaire akkoord van Wenen tussen het Westen en Iran kunnen verhinderen. Verschillende bronnen hebben Israel Today verteld dat verschillende inlichtingendiensten in Iran achter de schermen werken om het fanatieke regime van de ayatollahs omver te werpen. Voor Israël zijn de protesten in Iran een echte kans om de Iraanse nucleaire dreiging te verijdelen.

Rasht: demonstranten schudden een politieauto met daaronder een brandende molotovcocktail.

Kasbin: Demonstranten schudden een voertuig van de Iraanse veiligheidsdiensten door elkaar. Later staken ze het in brand.

“De vrouw. Het leven. Vrijheid” De slogan die de mensen de straat op trekt.

Teheran: Iraanse studenten protesteren op de campus van de Amirkabir University of Technology. De studenten zijn tegen het Ayatollah-regime en roepen “Dood aan de dictator”.

Sanandaj: Vrouwen protesteren tegen het Ayatollah-regime in Teheran en roepen op tot vrijheid.

De dood van de Iraanse Mehsa Amini: vrouwen verbranden hijabs en knippen hun haar af. Iraanse vrouwen uiten hun woede in protesten over de dood van de jonge Iraanse vrouw die werd geslagen door de Iraanse zedenpolitie. Velen uploaden video’s online waarin ze hun haar afknippen en de hijab in brand steken.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox