LedenDe profeet van alle profeten over goede winsten

Deel 12 van onze serie die je meeneemt door de “Wereld van de Bijbel” om de setting en de lessen van de Schrift beter te begrijpen.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Wereld van de Bijbel
Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90

“En Jezus ging de tempel van God binnen en verdreef allen die in de tempel verkochten en kochten, en gooide de tafels van de geldwisselaars omver…”(Mattheüs 21:12)

In de oudheid deden kooplieden hun zaken buiten, zelfs bankiers en geldwisselaars deden hun zaken op de open markten en in de stadscentra. Het woord voor “tafel” in dit vers, trapeza, wordt in het Grieks ook gebruikt voor een bank, die hier op de binnenplaats van de tempel staat opgesteld.

In deze binnenplaatsen vonden veel lopende handelstransacties plaats die nodig waren om te voldoen aan de vereisten voor de verscheidenheid aan offerandes en offers. Tijdens de jaarlijkse feesten, als de menigte vanuit de wijd verspreide Joodse diaspora naar Jeruzalem trok, was een van de centrale haltes bij deze tafels om de verschillende valuta te wisselen. De lange rijen en de drukte van wat op een markt leek, leken niet op het beeld dat wij hebben van het komen aanbidden van God in zijn heilige tempel. Is dat wat Jezus zo verontrustte dat hij de tafel omstootte?

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie