LedenDe politie is weer terug op straat

Israëlische politieagenten hebben genoeg te doen: terroristen arresteren, drugsbendes oprollen en onderzoek doen naar corrupte politici. Is er nog wel tijd om een gestolen fiets of handtas op te sporen of een auto weg te slepen die een oprit blokkeert?

Door David Lazarus | | Onderwerpen: samenwerking, politie
Een wijkagent in Tel Aviv onderhoudt contact met drugsverslaafden om ze eventueel te kunnen helpen. Foto: David Lazarus

Dit artikel verscheen in het augustus/september 2022 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Ja, want er is een nieuw soort politieagent in de stad – de wijkagent. Hij maakt deel uit van een programma dat ‘buurtpolitie’ heet, met als speerpunt de criminaliteit in de Israëlische buurten te bestrijden. De eerste wijkpolitiepost werd in 1997 in Ashkelon geopend, nadat het Korps Landelijke Politiediensten de successen van wijkagenten in Europa en de VS had onderzocht. Het programma in Ashkelon bleek zo’n succes dat er nu in het hele land driehonderdzestig wijkpolitieposten te vinden zijn in Israëlische buurten, steden en dorpen. Al weten vooral in grote steden veel bewoners niet eens dat ze bestaan.

Grote steden als Tel Aviv hebben veel stadswijken en buurten. Ze coördineren het politiewerk met de brandweer, de Magen David ambulances, de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en andere openbare diensten in de stad. Het hart van buurtpolitie is de...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie