Foto’s van 12 lachende kinderen staan langs het verbrijzelde hek van een voetbalveld, boven bloemenkransen. De zwartgeblakerde resten van fietsen liggen naast de schuilkelder waar de jongens en meisjes zich naartoe hadden gehaast nadat een sirene afging tijdens hun weekendwedstrijd in dit winderige Druzische dorp op de Golan Hoogvlakte.
“Geschonken met liefde voor de veiligheid van het Israëlische volk,” staat er op een bordje op de bunker, die doorzeefd is met granaatscherven van de Iraanse Hezbollah-raket die hier zaterdagavond insloeg. Met een kernkop die meer dan 50 kilogram explosieven bevatte, was de ontploffing de dodelijkste aanval op het noorden van Israël sinds het uitbreken van bijna tien maanden oorlog.
“Ze hoorden de sirenes en renden naar de schuilkelder, maar haalden het niet op tijd,” zei de burgemeester van de stad, Dolan Abu Saleh, dinsdag. “Dit is een catastrofe, niet alleen voor Majdal Shams, maar voor de hele staat Israël. We zullen deze pijn jarenlang met ons meedragen.”
Op de massabegrafenis voor de kinderen in de stad op zondag, drongen sommige inwoners er bij Israël op aan om actie te ondernemen tegen Hezbollah, erop wijzend dat nadat de Houthi’s eerder deze maand Tel Aviv hadden aangevallen met een drone, Israël terugsloeg tot in Jemen.
Op dinsdagavond doodde Israël een hooggeplaatste Hezbollah-leider in Beiroet die verantwoordelijk was voor het raket- en drone-programma van de groep. Dit was de eerste aanval op de door Iran gesteunde sjiitische terreurgroep in de Libanese hoofdstad sinds het uitbreken van de oorlog.
Een stad in shock
Deze normaal gesproken rustige gemeenschap in de buurt van Mount Hermon op het strategische plateau verkeert in een staat van collectieve shock en herdenking.
“We zijn gebroken en bloeden, maar we zijn vastbesloten dat de nationale veerkracht zal terugkeren,” zei Abu Saleh op het verwoeste voetbalveld.
Overal in het dorp wapperen zwarte vlaggen. Er staan nu een dozijn stoelen op het plein naast het voetbalveld, elk met een voetbal erop en een wit T-shirt met de voornaam van elk van de jonge slachtoffers. Boven de stoelen hangt een fotomontage van de 12 slachtoffers.
Druzen in de schijnwerpers
De Druzen zijn een religieuze sekte die ongeveer duizend jaar geleden in Egypte is ontstaan als uitloper van de sjiitische islam. De Druzen, die wereldwijd ongeveer een miljoen in aantal zijn, leven voornamelijk in Syrië, Libanon en Israël, maar ook in kleinere gemeenschappen in westerse steden over de hele wereld.
Majdal Shams is een van de vier Druzische gemeenschappen op de Golanhoogten met een totale bevolking van ongeveer 20.000 mensen. Ongeveer 40% van de Druzen op de Golan, die tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 onder Israëlische controle kwamen, hebben het Israëlische staatsburgerschap aangenomen, terwijl de rest permanente inwoners zijn. De Syrische burgeroorlog, die een half miljoen levens heeft geëist, heeft hen de afgelopen jaren dichter bij Israël gebracht, omdat ze getuige waren van de catastrofale mensenrechtensituatie aan de andere kant van de grens.
Tegelijkertijd zijn de Druzen die in Galilea wonen – waar de overgrote meerderheid van de meer dan 150.000 Druzen van Israël woont – erg patriottisch. Hun mannen dienen bij de Israëlische Defensiemacht, waarbij een opmerkelijke 85% zich aanmeldt voor gevechtseenheden.
Schieten om te doden
De aanval op Majdal Shams was een schande voor Hezbollah en zou een keerpunt kunnen betekenen in de betrekkingen tussen de Druzen in de Golan en de Joodse staat.
Volgens luitenant-kolonel (ret.) Gidi Harari, een voormalige inlichtingenofficier bij de Israëlische strijdkrachten, was de aanval tragisch maar niet onverwacht, gezien de voortdurende aanvallen van Hezbollah op het noorden van Israël sinds 8 oktober.
“Het had zes maanden geleden kunnen gebeuren, en het zou opnieuw kunnen gebeuren,” zei hij, terwijl hij een opsomming gaf van Hezbollah-aanvallen in de afgelopen tien maanden, waaronder een antitankraket die een kleuterschool raakte en een raket die in een middelbare school landde. De Libanese terreurgroep heeft sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober duizenden raketten en drones gelanceerd op het noorden van Israël.
“Ze schieten op burgers omdat ze willen doden en om geen enkele andere reden,” zei Harari.
Op dinsdagmiddag werd een Israëlische man van in de 30 gedood door een raket van Hezbollah in Kibboets HaGoshrim in de regio Galilea.
Later die dag eiste Hezbollah de verantwoordelijkheid op voor verdere aanvallen op het noorden van Israël, waaronder een volley van Katyusha-raketten op de stad Beit Hillel, ten zuidwesten van HaGoshrim.
Sinds 7 oktober heeft de Libanese terreurgroep drieënveertig mensen, soldaten en burgers, gedood in het noorden van Israël.
Tienduizenden Israëli’s zijn ontheemd geraakt als gevolg van de voortdurende aanvallen en steden in de buurt van de Israëlisch-Libanese grens zijn leeg.
Een “partnerschap en een alliantie
Terwijl de gemeenschap van Majdal Shams nog steeds lijdt onder de tragedie, spreekt de burgemeester, een ver familielid van vier van de gedode kinderen, over hun opoffering voor een betere toekomst voor alle mensen in de regio, een toekomst die niet wordt gekenmerkt door oorlog en lijden, en over een verbond met Israël.
“We voelen dat het een partnerschap en een verbond is,” zei de burgemeester.