De PA is niet langer levensvatbaar

Israël moet de PA vervangen en de volledige controle over haar grondgebied overnemen.

Door Jason Shvili | | Onderwerpen: Palestijnen
De leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, is de controle kwijt. Foto: Flash90

Premier Benjamin Netanyahu zegt dat Israël de Palestijnse Autoriteit nodig heeft. Sorry, meneer de premier, maar ik ben het daar respectvol niet mee eens. En ik ben het niet vaak met u oneens.

De PA is een epische mislukking. Het werkt niet voor de Palestijnen en het werkt zeker niet voor Israël. De PA werd opgericht door de Oslo-akkoorden als een interim-autoriteit voor de Palestijnse autonome gebieden die door de akkoorden werden opgericht. Velen gingen ervan uit dat er uiteindelijk een onafhankelijke Palestijnse staat voor in de plaats zou komen, hoewel de Oslo-akkoorden de Palestijnen nooit een eigen staat garandeerden.

Sterker nog, als iemand wil bewijzen waarom de Palestijnen in de nabije toekomst geen eigen staat mogen hebben, hoeft hij niet verder te kijken dan de PA.

Om te beginnen kan de PA niet eens het gebied onder haar jurisdictie controleren. In 2007 verloor de PA de controle over de Gazastrook aan Hamas. Nu verliest de PA snel de controle over haar grondgebied in Samaria. Jenin en Nablus, de twee grootste steden in Samaria onder controle van de PA, worden overgenomen door terroristen. Nieuwe terroristische groeperingen zoals Lion’s Den en Al-Ayyash zijn opgestaan om het gezag van de PA uit te dagen. De PA geeft zelf toe dat de Iraniërs al voet aan de grond hebben gekregen op hun grondgebied – een ontwikkeling die extreem gevaarlijk is voor Israël.

De afbrokkelende controle van de PA in Samaria heeft geleid tot een toename van terroristische aanvallen, zoals de recente aanval in de buurt van de Israëlische gemeenschap van Eli. Het onvermogen van de PA om haar grondgebied te controleren heeft Israël gedwongen om steeds vaker invallen te doen in PA-gebied om te proberen de terroristen die zich daar schuilhouden uit te roeien. De huidige veiligheidssituatie is onhoudbaar, wat één van de redenen is dat de PA weg moet.

Een andere reden is dat de PA verschrikkelijk wordt geleid. Corruptie tiert welig. PA-medewerkers krijgen niet eens hun volledige loon uitbetaald, hoewel PA-chef Mahmoud Abbas nog steeds genoeg geld vindt om terroristen en hun families zeer royale maandsalarissen te betalen voor het doden van Joden. Abbas heeft officieel gezegd: “We zullen [de betaling] van vergoedingen aan de families van martelaren, gevangenen en vrijgelaten gevangenen niet verminderen of verhinderen, zoals sommigen willen, en als we maar één cent over hadden, zouden we die aan de families van de martelaren en gevangenen betalen.”

Er is geen verantwoording in de PA. Er zijn geen verkiezingen geweest sinds 2006. Abbas zit nu in het 19e jaar van zijn vierjarige termijn. De Palestijnse Wetgevende Raad, die voor het laatst werd verkozen in 2006, werd in 2018 ontbonden en Abbas regeert sindsdien per presidentieel decreet. De PA lijkt sterk op andere Arabische dictaturen, met strenge beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Er zijn willekeurige arrestaties, martelingen, gedwongen verdwijningen en zo’n beetje alles wat typerend is voor die dictaturen. In een recente opiniepeiling zei 80% van de Palestijnen dat ze wilden dat Abbas aftreedt. In maart bleek uit een peiling dat 52% van de Palestijnen dacht dat het een goede zaak zou zijn als de PA zou instorten. Zelfs de Palestijnen willen van de PA af.

Israëli’s zouden ook niet moeten willen dat de PA standhoudt. Sommigen zeggen dat de veiligheidscoördinatie van de PA met Israël van vitaal belang is om het terrorisme te stoppen. Maar het is duidelijk dat het niet erg goed heeft gewerkt, aangezien de Israëli’s gemiddeld 5.000 terroristische aanvallen per jaar meemaken.

Bovendien heeft het Palestijnse Centrum voor Strategische Studies onlangs statistieken vrijgegeven die aantonen dat ongeveer tweederde van de terroristen die zijn omgekomen in de recente golf van terrorisme in Judea en Samaria van Abbas’ Fatah partij zijn en de meesten van hen waren leden van de veiligheidstroepen van de PA. Dus, als het grootste deel van het recente terrorisme waar Israëli’s onder hebben geleden van Abbas’ PA komt, waarom zou Israël dan toestaan dat de PA blijft bestaan?

Israël zou de PA moeten vervangen en de volledige controle over haar grondgebied moeten overnemen, zodat terroristen in Judea en Samaria geen toevluchtsoord hebben. Zodra Israël dit heeft gedaan, zou de Israëlische regering onmiddellijk moeten beginnen met het van de grond af opbouwen van een nieuwe Palestijnse autoriteit, net zoals de geallieerden Duitsland weer opbouwden nadat ze de nazi’s hadden afgezet.

Een van de eerste dingen die Israël zou moeten doen is het Palestijnse onderwijssysteem vernieuwen, dat nu Palestijnse kinderen hersenspoelt om onschuldige Joden te haten en te vermoorden. Palestijnen, jong en oud, moeten geleerd worden om in vrede te leven met hun Joodse buren en het bestaan van de staat Israël te accepteren. Anders zal er nooit vrede komen.

Het zal zeer waarschijnlijk lang duren, maar zodra de Palestijnen leren om in vrede te leven met hun Joodse buren en stoppen met het plegen van terreurdaden tegen hen, kunnen ze geleidelijk meer autonomie krijgen. Ik benadruk het woord “geleidelijk” omdat Israël nooit meer dezelfde fout mag maken als toen het de Oslo-akkoorden tekende en de Palestijnen veel meer autonomie gaf dan waar ze klaar voor waren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox