De Haggada van Vrijheid

“De speciale Haggada van het Hostages and Missing Families Forum – Stemmen van hoop en geloof voor de terugkeer van alle ontvoerden.”

Door Anat Schneider | | Onderwerpen: Pesach
Familieleden van Israëli's die door Hamas in Gaza worden gegijzeld, protesteren met aanhangers voor hun vrijlating voor de residentie van de Israëlische premier in Jeruzalem op 7 april 2025. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Het Hostages and Missing Families Forum werd minder dan 24 uur na de afschuwelijke Hamas-aanval op Israël op 7 oktober, waarbij ongeveer 1300 onschuldige burgers werden vermoord en honderden door Hamas gevangen werden genomen, opgericht.

Dit forum draait op vrijwilligers en heeft als specifiek doel om alle ontvoerden veilig thuis te brengen bij hun families – nu meteen!

Daarnaast biedt het forum professionele hulp en ondersteuning aan de families, waaronder een medisch systeem dat probeert onmiddellijk medische hulp te bieden aan de ontvoerden. Het biedt psychologische en sociale steun aan de families en bevordert onvermoeibare inspanningen via alle lokale, regionale en internationale kanalen om de ontvoerde en vermiste personen terug naar huis te brengen.

Het Forum houdt nooit op met het initiëren van projecten en het ontwikkelen van creatieve ideeën die mensen met elkaar verbinden en een beroep doen op de gevoelige snaren van onze ziel.

Zie ook: De strijd van het Gijzelaarsforum voor de vrijlating van gijzelaars

Dit belangrijke forum heeft dit jaar een speciale Haggada voor Pesach gepubliceerd, genaamd “De Haggada van de Vrijheid”.

De eerste kop van de Haggada luidt: “We kunnen niet verlost worden totdat de laatste van onze zonen terugkeert uit gevangenschap.”

En totdat ons gebed is verhoord, zal dit forum niet stoppen met vechten.

Deze speciale Haggada bevat teksten van voormalige gevangenen en van levende en overleden familieleden van de ontvoerden. Ontroerende passages die getuigen van diepe pijn, maar ook van hoop en geloof.

Teksten die vertellen over geloof in wonderen en in een hogere macht.

Veel van de teruggekeerde gevangenen zeiden dat hun geloof in God, dat steeds sterker werd, hen kracht gaf tijdens hun gevangenschap. Ze vertelden over duidelijke wonderen die hen overkwamen nadat ze God hadden aangeroepen en om een teken van hoop hadden gevraagd. En dat gebeurde inderdaad.

Andere teksten staan in de marge van de Haggada en verwijzen naar de passages die op de speciale avond gelezen worden. Elke sectie heeft een kop uit de Haggada. Ik heb de koppen van de geciteerde passages gemarkeerd, zodat je onderscheid kunt maken tussen de woorden van de auteur en de koppen uit de Haggada.

Hier zijn enkele bijzonder aangrijpende passages uit deze Haggada:

Omer Shem Tov, een vrijgelaten gijzelaar, die ongeveer 500 dagen in gevangenschap doorbracht:

“Het verschil tussen licht en duisternis – Ik wist en voelde vanaf het eerste moment dat ik niet alleen was, dat de Schepper over mij waakte. Ik sprak voortdurend met Hem. Dankzij deze verbondenheid en mijn geloof in God heb ik wonderen ervaren. Tijdens mijn gevangenschap zat ik bijvoorbeeld 50 dagen in een kleine, donkere tunnel met weinig eten, dat na verloop van tijd opraakte. Op de vijftigste dag, na vijf opeenvolgende dagen van volledige duisternis waarin ik slechts één koekje per dag at en een beetje zout water dronk, vroeg ik God om hulp en om me daar weg te halen, waar dan ook. Twee uur later kwam mijn bewaker en vertelde me dat ik naar een andere tunnel werd gebracht. Dit was een duidelijk wonder. Zelfs in de duisternis droeg ik een innerlijk licht dat me hielp alle moeilijkheden te overwinnen.”

Shai Wenkert, vader van de bevrijde gijzelaar Omer Wenkert: 

“De kinderen van Israël zuchtten van de zware arbeid en riepen uit – Genoeg, genoeg van deze waanzin en chaos! Iedereen moet naar huis komen! We willen dat het licht terugkeert, voor het hele land, voor het hele volk dat ons steunt en met ons lijdt. We zien de gezichten van de mensen en de solidariteit van het Israëlische volk. We moeten het licht terugbrengen naar iedereen!”

Eli Shtivi, vader van Eden Shtivi, die nog steeds gevangen zit in Gaza:

“Met een sterke hand en een uitgestrekte arm – we bevinden ons in een situatie van Bijbelse proporties. Het hele Joodse volk zit gevangen in dwangarbeid, samen met alle andere ontvoerde mensen in Gaza. Ik bid en hoop dat God Hamas de tien plagen zal zenden, zoals Hij met Egypte deed, totdat ze zich realiseren dat ze alle ontvoerden moeten vrijlaten. Ik geloof dat God ons de middelen, de boodschappers en de sterke hand van boven stuurt om de krachten van het kwaad te overwinnen, en ik geloof dat uiteindelijk, met Gods hulp, iedereen zal worden vrijgelaten.”

Ik heb dit jaar 15 van zulke Haggadot aangeschaft, en als we op Sederavond lezen, zullen we er fragmenten uit opnemen in de traditionele Haggada om de stemmen van onze broeders en zusters die vanuit de diepte naar ons roepen niet te vergeten en aanwezig te maken – stemmen van de gevangenen in de hel wiens kreten ons bereiken via hun families die wachten op echte verlossing.

Pesach symboliseert het feest van de vrijheid, de overgang van slavernij naar vrijheid, van een regenachtig en somber seizoen naar een tijd van bloei, licht en feestelijke zonneschijn.

Dit feest symboliseert ook de reis door een onherbergzame woestijn en de wonderen die God onderweg verrichtte.

Een feest dat symbool staat voor de leidende hand van God die het volk Israël altijd vergezelt en voor het oude verbond tussen God en de kinderen van Israël.

We lezen, bidden en hopen dat vanwege dit verbond en onze diepe verbondenheid, God ons opnieuw zal redden uit de handen van onze wrede vijanden en al onze zonen en dochters zal toestaan om terug te keren naar het geliefde en goede land Israël.

Ik wens jullie een betekenisvolle en geloofsvolle viering.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox