De droom van een NAVO in het Midden-Oosten zal niet uitkomen

Hoe bezorgd ze ook mogen zijn over de dreiging die Iran voor het Midden-Oosten vormt, toch willen verschillende landen in de regio de Islamitische Republiek niet boos maken.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Biden
Foto: Flash90

De Amerikaanse president Joe Biden landde in Israël met goede bedoelingen en een doof oor voor onze regio. Hij is een ondersteunende en ware vriend voor Israël en toegewijd aan haar veiligheid en sterke bilaterale banden. Maar terwijl zijn voeten in Jeruzalem waren, zullen zijn gedachten ver weg zijn geweest. Gericht op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, China en de tussentijdse verkiezingen, die pijnlijk zouden kunnen zijn voor de Democraten.

De afgelopen maanden heeft de staf van de president zich ingespannen om de binnenlandse kritiek op Bidens reis naar het Midden-Oosten af te wimpelen, met name zijn voornemen om de door mensenrechtenactivisten in Washington verafschuwde Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS) te ontmoeten.

De regering-Biden heeft tijdens het bezoek van de president drie hoofdeisen gesteld:

  1. Dat de Saoedi’s de duizelingwekkende stijging van de olieprijzen stoppen door de productie te verhogen.
  2. Dat Saoedi-Arabië zich aansluit bij de andere Arabische landen die hun betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd.
  3. Dat Israël en de Arabische landen een defensiepact sluiten om de Iraanse dreiging tegen te gaan en de Amerikaanse betrokkenheid in het Midden-Oosten te verminderen.

Deze eisen moeten Bidens bezoek aan Saoedi-Arabië en zijn ontmoetingen met negen Arabische leiders in Jeddah tot het hoogtepunt van zijn bezoek maken. Zijn tussenstops in Israël en de Palestijnse Autoriteit zijn minder belangrijk – een soort tussenstop. In Jeruzalem heeft hij herhaald dat Washington zich inzet voor de veiligheid van Israël. In Bethlehem heeft hij de president van de PA, Mahmoud Abbas, uitgelegd waarom van de overgangsregering van Israël niet kan worden verwacht dat zij onderhandelingen aangaat over een tweestaten-oplossing, en dat Abbas tevreden zal moeten zijn met een verdubbeling van de Amerikaanse steun aan de PA.

Iran volgt, evenals Israël, de resultaten van de Top van Jeddah op de voet. De Islamitische republiek begrijpt dat de VS proberen een defensiepact in NAVO-stijl in het Midden-Oosten tot stand te brengen dat een obstakel zou vormen voor de agressieve bedoelingen van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei – die vergelijkbaar zijn met wat Poetin in Europa aan het doen is. Daarom heeft Iran de landen die vorige week aan het evenement in Jeddah deelnamen, zojuist in een scherpe verklaring gewaarschuwd dat een dergelijk pact het Midden-Oosten “ernstig zou destabiliseren”.

Heeft Iran reden tot bezorgdheid? Ondergetekende heeft vernomen dat de Amerikanen, in de aanloop naar het bezoek van Biden, een ontwerpovereenkomst voor een regionaal defensiepact hebben toegezonden aan Saoedi-Arabië, de Golfstaten, Egypte, Jordanië en een paar andere landen. Het voorstel zou niet alleen een “luchtverdedigingsparaplu” van gecoördineerde radar- en raketverdediging omvatten, maar ook samenwerking op economisch en politiek gebied.

De zaak werd besproken in Jeddah, maar dezelfde Arabische staten die vorige maand de Sharm El-Sheikh top steunden, die bedoeld was om een mechanisme voor veiligheidscoördinatie met Israël op te zetten, doen dergelijke dingen liever in het geheim, zonder de Iraniërs voor het hoofd te stoten.

En het is nu al duidelijk wie zich niet openlijk of anderszins onder die “defensieparaplu” zal verschuilen – de Omani’s en de Qatari’s. Deze twee landen zijn opgetreden als bemiddelaars tussen Iran en de VS om de Iraanse nucleaire besprekingen te hervatten en willen die status niet verliezen. Qatar bereidt zich voor op een nieuwe gespreksronde na het bezoek van Biden. In Jeddah hebben ze Biden verteld dat, zelfs als Washington een deal nastreeft, er geen reden is om de Iraniërs te ergeren door publiekelijk een regionale alliantie aan te kondigen.


Oded Granot is een senior Midden-Oosten en Arabische wereld commentator.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox