De aanval van de Palestijnse Autoriteit en Fatah op de Joodse gelovigen bij het graf van Jozef

Van opruiing tot poging tot moord.

Door Jewish News Syndicate (JNS) |
Jospeh's Graftombe compound aan de rand van Nablus na te zijn aangevallen door een menigte Palestijnse moslims. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

Zoals Palestinian Media Watch vaak meldt, zet de Palestijnse Autoriteit voortdurend aan tot geweld en terreur. Als algemene regel is het moeilijk om specifieke aanvallen toe te schrijven aan een bepaalde gebeurtenis, toespraak of publicatie – alleen aan de algemene sfeer van ophitsing. Echter, in sommige gevallen, zelfs als de opruiing subtiel is, laten de timing en de geografische locatie van een specifieke aanval er weinig twijfel over bestaan dat de opruiing direct de aanleiding hiervan was.

De aanslag die Palestijnse terroristen in de nacht van 29 juni hebben gepleegd en waarbij zij poogden Joden te vermoorden die de plaats van het graf van Jozef bezochten, is daarvan een perfect voorbeeld.

Het graf van de bijbelse aartsvader Jozef bevindt zich in de stad Nablus, die onder volledige controle van de Palestijnse Autoriteit (PA) staat. Het is een van de plaatsen die in de Israëlisch-Palestijnse interim-vredesovereenkomst van 1995 specifiek worden genoemd als “Joodse heilige plaats”. Artikel V, Bijlage I van de overeenkomst bepaalt dat de veiligheidsregelingen bedoeld zijn om “de vrije, onbelemmerde en veilige toegang tot de plaats te waarborgen” en “het vreedzaam gebruik van die plaats te waarborgen, om mogelijke ongeregeldheden te voorkomen”.

Ondanks deze expliciete toezegging mogen Joden de plaats alleen bezoeken – gewoonlijk niet meer dan één keer per maand – onder de dekking van de duisternis in georganiseerde konvooien die worden beschermd door het Israelische leger (IDF). Joden die de plaats zonder voorafgaand overleg proberen te betreden, riskeren de dood, zoals het geval was met Ben-Yosef Livnat, die de plaats in april 2011 zonder overleg bezocht en werd gedood door leden van de veiligheidstroepen van de PA.

Om zelfs georganiseerde bezoeken te voorkomen, herschrijft de PA de geschiedenis door te beweren dat de graftombe een islamitisch waqf is – een onvervreemdbare religieus erfgoed volgens de islamitische wet. Bezoeken van Joden aan de tombe worden veroordeeld en “invasies” genoemd.

De officiële PA-televisie verklaarde bijvoorbeeld op 25 juni:

“Deze historische stad [Nablus] bevat in zijn wijken een aantal heilige plaatsen, en misschien wel de beroemdste daarvan is de heilige plaats van Profeet Yusuf [het graf van Jozef], die grote bekendheid heeft gekregen vanwege de herhaalde pogingen van de bezetting om de plaats in handen te krijgen, en [de bezetting] die de inwoners van de stad angst aanjaagt door middel van nachtelijke invasies elke week met als excuus dat de extremistische [Joden] de plaats bezoeken onder bescherming van het bezettingsleger. … De plaats is geregistreerd onder de naam ‘de Heilige Plaats van Profeet Yusuf’ in de Nablus Waqf.” (De Nablus Waqf is een religieuze stichting die met giften een religieus eigendom beheert.)

De PA gebruikt dezelfde woorden om te verwijzen naar de Tempelberg en zijn Joodse bezoekers. De onderliggende boodschap is duidelijk: deze plaatsen zijn islamitische heilige plaatsen voor uitsluitend moslims; Joden hebben er geen band mee en hebben niet het recht ze te bezoeken; en gelovige moslims moeten hun uiterste best doen om deze plaatsen te “beschermen” tegen Joden.

Slechts enkele dagen nadat de PA de bovenstaande bewering dat het graf van Jozef een “islamitische heilige plaats” is, naar buiten was gebracht, vielen Palestijnse terroristen een konvooi Joodse gelovigen aan die de plaats binnenkwamen en gelovigen op de plaats zelf. Blijkbaar weerhoudt de vermeende heilige status van de Tombe terroristen er niet van aanslagen te plegen.

Het officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida verklaarde op 1 juli verheugd te zijn over de aanval, die Joodse gelovigen op de vlucht deed slaan:

“Het graf van Jozef in Nablus heeft verhalen en vertellingen en de stad heeft haar jongeren die zich verzetten tegen de [Joodse] indringers en aanvallers die naar haar toe zijn gekomen, en die onderling strijden over het verwerpen van alle vormen van de bezetting. Zij zijn gewapend met het recht van het land waarvan zij de identiteit dragen en met het recht van het vaderland waarop zij zijn opgegroeid en waar zij van houden, en zij verklaren opstandig te zijn tegen de aanblik van invasies in de stad, die deze keer onder Talmoedische [joodse] religieuze voorwendselen kwamen”.

Ook de Fatah-partij, geleid door PA-leider Mahmoud Abbas, was verheugd en nam de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich. Op 30 juni plaatste de officiële Facebook-pagina van Fatah een video van een Israëlische bus die Nablus binnenrijdt onder vuur van automatische wapens en verklaarde: “luttele seconden onthullen de samenhang en integratie die de nationale beweging leidt om te bereiken wat mogelijk is in de politiek om alle soorten van strijd en voorschriften op te leggen.”

Het voegde eraan toe: “De Al-Aqsa Martelaren Brigades: Als ze het zeggen, voeren ze het ook uit.” De Al-Aqsa Martelaren Brigades is de internationaal als terroristisch aangemerkte vleugel van Fatah.

De internationaal aangewezen terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) eiste ook de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op het graf van Jozef en zei dat het een reactie was op de dood van PIJ-terrorist Muhammad Mar’i.

Het onafhankelijke Palestijnse persbureau Safa meldde op 30 juni: “De Nablus Brigade van de Al-Quds Brigades [de militaire vleugel van de Islamitische Jihad] nam de verantwoordelijkheid op zich voor de schietoperatie die vandaag, donderdag [30 juni], in de ochtenduren plaatsvond in het gebied van het Graf van Jozef in het oosten van Nablus.”

“In een verklaring die Safa bereikte, legde de Nablus Brigade uit dat de operatie kwam als reactie op de dood van Muhammad Maher Mar’i, een lid van de Jenin Brigade, die gisteren, woensdag, op het land van Jenin als martelaar ten hemel steeg,” voegde het eraan toe.


IDF Lt. Kol. (res) Maurice Hirsch is directeur juridische strategieën bij Palestinian Media Watch.

Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd door Palestinian Media Watch.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox