LedenDe 70 namen van Jeruzalem: Ha’Bira – burcht/hoofdstad

Geen enkele andere stad in de geschiedenis heeft zoveel namen, benamingen en eretitels als de Heilige Stad Jeruzalem. Dit alleen al weerspiegelt het belang van Jeruzalem in het bijbelse verleden, in verschillende culturen, door de generaties heen. Deze serie presenteert de Hebreeuwse, Bijbelse namen van de Stad van David.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Jeruzalem, Bijbel
"Verheug je, verheug je, Emmanuel zal tot je komen, Israël!" Gezicht op de oude stadsmuur van Jeruzalem met uitzicht op de Jaffapoort. Foto: Charles Gardner

Dit artikel verscheen in het februari / maart 2024 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


‘Daarna wendde David zich tot de verzamelde Israëlieten: ‘God heeft mijn zoon Salomo uitgekozen, hem alleen, een jongeman nog, zonder ervaring. Zijn taak is zwaar, want de burcht die hij moet bouwen is niet voor een mens bestemd, maar voor de HEER God’ (1 Kronieken 29:1).

De Bijbel gebruikt de Hebreeuwse term Ha’Bira om Jeruzalem te beschrijven als een ‘burcht’, ‘paleis’ of ‘vesting’. In onze tijd betekent dit eerder ‘hoofdstad’, omdat Jeruzalem de zetel van de regering is en ook de Knesset en het Hooggerechtshof er gevestigd zijn. De benaming komt als het ware van ver, meegebracht door nieuwe Joodse immigranten om de pracht en praal van een Jeruzalem uit te drukken als die van een compleet andere metropool.

Na de ballingschap

In de Bijbel komt de Hebreeuwse term Bira of Ha’Bira alleen voor in boeken...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie