“Data is een wapen en kunstmatige intelligentie is de X-factor”

Het Israëlische leger legt nieuwe nadruk op Artificial Intelligence (AI, kuntsmatige intelligentie), en merkt op dat het als wapen veel goedkoper is dan een F-35.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, defensie, technologie
Het Israëlische leger maakt gebruik van de real-time gegevensstroom van bronnen zoals drones om de troepen in het veld nauwkeurig op de hoogte te houden. Foto: Michael Giladi/Flash90

Een hoge Israëlische generaal sprak dinsdag op een online conferentie over kunstmatige intelligentie, die werd georganiseerd door de Universiteit van Tel Aviv, waarbij hij de nieuwe focus van de IDF op de integratie van datawetenschap en machinaal leren in zijn defensiesystemen aanprijst.

Brigadier-Generaal Aviad Dagan is de directeur van IDF’s Digital Transformation Administration en hij ziet big data, geavanceerde algoritmen en kunstmatige intelligentie als de sleutel tot het behoud van Israëls kwalitatieve voorsprong op het slagveld.

“Data en AI kunnen daadwerkelijk oorlogen winnen,” vertelde hij de deelnemers aan de Blavatnik Virtual AI Week. “De snelheid waarmee we een nieuw wapen kunnen creëren is totaal anders dan het creëren of verwerven van een fysiek wapen zoals een F-35.”

De generaal voegde daaraan toe:

“Met de introductie van kunstmatige intelligentiesystemen, geavanceerde algoritmen en machinaal leren, zullen beslissingen nog steeds door mensen worden genomen, maar ze zullen slimmer en nauwkeuriger zijn, en ook sneller. We hebben de gegevens, die in alle opzichten een wapen zijn. De toepassing van kunstmatige intelligentie daarop is de X-factor die ons de overhand zal bieden op het slagveld.”

In de praktijk betekent dit het verwerken van enorme hoeveelheden gegevens, afkomstig van alle takken van het leger en het bijwerken van strijdkrachten in het veld, op zee en in de lucht, in real time en op een gesynchroniseerde manier. Het is duidelijk dat de verwerkingskracht die nodig is om dit te doen enorm is.

Dagan zei verder dat de IDF veel moeite heeft gedaan om geavanceerde gegevensverwerkingscentra te bouwen en om deze informatie te gebruiken om een werkelijk verenigde strijdmacht te creëren. “De gegevens stromen binnen vanuit de infanteriesoldaten, van het marineschip en van de drone, en worden allemaal verwerkt door onze ‘datafabrieken’. Het werkt allemaal samen op dezelfde manier waarop musici samenwerken in een orkest.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox