Christenen in Gaza geven de hoop niet op

Ondanks de oorlog in de Gazastrook werd Palmzondag gevierd op de binnenplaats van de enige katholieke kerk in Gaza.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: Gazastrook, christenen

Zondag vond in de stad Gaza een bijna ongelooflijke gebeurtenis plaats. Gelovige christenen hielden een processie voor de enige katholieke kerk in Gaza om Palmzondag te vieren – terwijl de oorlog om hen heen woedde. Er werd onder andere een gebed voor vrede gebeden.

De Palmzondagceremonie vond plaats op de binnenplaats van de “Kerk van de Heilige Familie”. Hele families met kinderen en ouderen verzamelden zich voor de dienst om het begin van de Goede Week te markeren.

Palmzondagprocessie te midden van de oorlog in de Gazastrook. Foto: Kerk van de Heilige Familie.

Wadie Abu Nasser, woordvoerder van de Raad van Katholieke Kerkleiders in Jeruzalem, verklaarde in een interview met Israel Today:

“Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat deze ceremonie kon plaatsvinden. Het werd gehouden op het terrein van de kerk. Dus niet in de stad, buiten het kerkterrein. De mensen zijn praktisch beperkt tot het kerkterrein. Er is een binnenplaats en er staan verschillende gebouwen rondom de kerk, en de mensen, zoals je op de foto’s kunt zien, bevinden zich op het terrein, niet erbuiten.

Natuurlijk leven de mensen daar in een zeer, zeer arme omstandigheden. Ze lijden. Ze hebben niet genoeg te eten, ze hebben niet genoeg medicijnen. De mensen daar moeten behandeld worden en het is moeilijk om genoeg eten te krijgen. Mensen klagen bij mij dat de hulp die hen bereikt te weinig en ontoereikend is. Het zijn daar heel, heel moeilijke tijden.”

Maar de christenen in Gaza  geven de hoop niet op, benadrukte Abu Nasser.

“Het gaat erom dat we hoop houden, daar gaat het om, en onze hoop is op onze Heer. De situatie daar is erg moeilijk. Maar de mensen geven niet op. Het is belangrijk om geloof en hoop in de harten van de mensen te houden. Dat is wat hen mobiliseert. Ik spreek ze bijna elke dag. We proberen optimistisch te blijven ondanks alle uitdagingen.”

De kerk in het noorden van de Gazastrook ligt op slechts een klein eindje rijden van het Al-Shifa ziekenhuis, waar het Israëlische leger een operatie uitvoert om het oplevende Hamas te ontmantelen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox