Christelijke bijeenkomst voor de Knesset in solidariteit met Israël

“Dit is een bijdrage aan op geloof gebaseerde diplomatie – vandaag begrijpt iedereen het belang van christelijke steun voor Israël.”

Door Etgar Lefkovits | | Onderwerpen: Christelijk zionisme, christenen
Parlementsleden Sharren Haskel (midden) en Yuli Edelstein (rechts van haar). Foto: Christian Knesset Story via JNS

Tientallen christelijke aanhangers van over de hele wereld verzamelden zich dinsdag in het Israëlische parlement om de 20e verjaardag van de Christian Allies Caucus van de Knesset te vieren en hun solidariteit te betuigen met de oorlog tegen Hamas in Gaza.

Het evenement, dat plaatsvond op een sombere dag na de dodelijkste aanval op Israëlische troepen in Gaza sinds de oorlog drieënhalve maand geleden uitbrak, onderstreepte de groeiende kracht van op geloof gebaseerde diplomatie over de hele wereld.

“In de afgelopen 20 jaar hebben jullie op de best mogelijke manier laten zien wat echte vriendschap is, wat echte liefde is, en welke gemeenschappelijke doelen en waarden we delen,” vertelde de plaatsvervangend voorzitter van de commissie, Knessetlid Yuli Edelstein (Likud), aan de aanwezigen. De groep, die voornamelijk bestaat uit evangelische christelijke geestelijken, van wie sommigen al sinds de oprichting in 2004 actief zijn in de partijoverschrijdende commissie, was voor de gelegenheid naar Israël gereisd.

“We vechten op het slagveld in Gaza, in het noorden en op het slagveld van de media, maar als ik in deze kamer kijk, weet ik dat Israël echte vrienden heeft over de hele wereld,” zei plaatsvervangend leider Sharren Haskel van de Nationale Eenheidspartij van Benny Gantz, die deel uitmaakt van de Israëlische noodregering. “We vechten niet alleen voor ons land en ons volk, maar ook voor onze identiteit en wie we zijn,” zei ze.

Een bijdrage aan de herdenking van op geloof gebaseerde diplomatie

Het evenement, dat plaatsvond in de Jeruzalemzaal van de Knesset, begon met een gebed voor de staat Israël, de soldaten van de Israëlische Strijdkrachten en de meer dan 100 gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden in de Gazastrook.

“Het is erg ontroerend om deze allianties te zien en de grote aanwezigheid van mensen die Israël willen helpen,” zei Yarden Gonen, wiens 23-jarige zus Romi nog steeds gegijzeld wordt nadat ze op 7 oktober werd ontvoerd van het Supernova muziekfestival. “Dit geeft me veel hoop,” vertelde ze aan JNS.

“Vandaag is geen viering, maar een herdenking van iets dat 20 jaar geleden in dit gebouw plaatsvond: het begin van op geloof gebaseerde diplomatie,” zei de directeur van het comité, Josh Reinstein. “Vandaag de dag begrijpt iedereen het belang van christelijke steun voor Israël.

Opgericht door wijlen de Israëlische Knessetleden Yuri Shtern en Benny Elon, is de tweepartijdige commissie in de loop der jaren sterker geworden en heeft ze zowel de aanvankelijke aarzeling om met christenen samen te werken als de bezorgdheid over proselitisme overwonnen. Door samen te werken met de grotendeels ondersteunende conservatieve evangelische gemeenschap, heeft het zich ontwikkeld tot een steeds invloedrijker en vooruitstrevender orgaan dat samenwerkt met meer dan 50 parlementen over de hele wereld en nu een netwerk heeft van meer dan 1.500 parlementsleden.

Onlangs heeft de commissie zich internationaal sterk gemaakt voor de ontmanteling van UNRWA, de VN-organisatie die zich uitsluitend bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen, te midden van de groeiende nationale en internationale bezorgdheid over haar terroristische banden met Hamas.

Een joods-christelijke oorlog tegen de radicale islam

Alle Israëlische parlementsleden die spraken op het namiddagevenement benadrukten dat de oorlog tegen Hamas in Gaza niet alleen een oorlog tegen Israël is, maar ook een oorlog tegen gedeelde joods-christelijke waarden.

“Dit is een joodse en christelijke oorlog tegen de radicale islam en onze manier van leven,” zei parlementslid Matan Kahana van de Nationale Eenheidspartij.

Parlementslid Tatiana Mazarsky van Yair Lapid’s oppositiepartij Yesh Atid zei: “Het is niet genoeg om alleen medeleven te betuigen – help ons om de waarheid actief te verspreiden. We kunnen niemand anders vertrouwen dan jullie.”

Het hoofd van de grootste evangelische organisatie in Jeruzalem was het ermee eens dat het nu tijd is voor actie en morele duidelijkheid.

“Het is niet langer genoeg om te zeggen dat we van Israël houden,” zei Jürgen Bühler, uitvoerend directeur van de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem. “Deze natie moet handelen, en wel op een heel praktische manier.”

Hij riep pro-Israël kerkvertegenwoordigers op om verder te gaan dan lippendienst in hun gebedsdiensten.

“Het is onaanvaardbaar dat er in onze landen meer moslims op straat tegen Israël demonstreren dan christenen die voor Israël opkomen,” zei Bühler. “We moeten onze stem verheffen in onze landen als nooit tevoren.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox