China “kijkt uit” naar bezoek Netanyahu

De ambassadeur van Beijing bracht deze boodschap over tijdens een ontmoeting met de Israëlische premier.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: China
Premier Benjamin Netanyahu houdt een gesigneerd exemplaar van het boek van de Chinese president Xi Jinping vast, dat hem werd aangeboden door ambassadeur Cai Run tijdens hun ontmoeting in Jeruzalem. Foto: Kantoor van de premier.

Premier Benjamin Netanyahu ontving woensdag de Chinese ambassadeur in Israël, Cai Run, in zijn kantoor in Jeruzalem. De ambassadeur bracht een boodschap over van Xi Jinping. De Chinese president “kijkt uit” naar een ontmoeting in Peking later dit jaar, zei een woordvoerder van Netanyahu. Tijdens de ontmoeting met Cai kreeg Netanyahu een gesigneerd exemplaar van Xi’s vierdelige werk, The Governance of China.

“De ambassadeur vertelde premier Netanyahu dat president Xi met interesse en waardering had gelezen wat de premier had geschreven in zijn memoires over de betrekkingen tussen China en Israël,” zei de woordvoerder.

Netanyahu zal later dit jaar voor het eerst in zes jaar een bezoek brengen aan China, waar hij naar verwachting Xi en andere hoge regeringsfunctionarissen zal ontmoeten.

Zie ook: Netanyahu wil naar China. Een strategische vergissing?

Beijing bemiddelde in maart bij de toenadering tussen Saoedi-Arabië en Iran en heeft interesse getoond om een rol te spelen bij het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Vorige maand bezocht de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, de Chinese hoofdstad voor besprekingen.

Tijdens zijn reis naar China zal de Israëlische leider de pogingen bespreken om de betrekkingen met Riyad te normaliseren, iets waar de Amerikaanse regering een leidende rol in heeft gespeeld.

Netanyahu heeft sinds zijn aantreden eind december nog geen ontmoeting gehad met president Joe Biden in het Witte Huis, hoewel de twee leiders eerder deze maand telefonisch met elkaar spraken en Biden een uitnodiging stuurde voor een ontmoeting later dit jaar.

“Ze zijn overeengekomen dat ze elkaar zullen ontmoeten, waarschijnlijk voor het einde van dit jaar, en alle details over wanneer en waar worden nog uitgewerkt,” zei John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, tijdens de persbriefing van het Witte Huis na het telefoongesprek.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox