Chaos in Israël na ontslag minister van Defensie

De demonstraties zijn nog gewelddadiger geworden. Het land lijkt uit elkaar te vallen. Zal Netanyahu de hervormingen stoppen?

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
Foto: Tomer Neuberg/FLASH90

Op zondagavond en in de vroege uren van maandag braken in heel Israël massale protesten uit nadat premier Benjamin Netanyahu zijn minister van Defensie Yoav Gallant had ontslagen. Een dag eerder had hij de regering opgeroepen te stoppen met haar inspanningen om de rechterlijke macht van het land te hervormen.

De landelijke protesten, waarbij demonstranten een hoofdweg in Tel Aviv blokkeerden, brand stichtten en buiten de residentie van de premier in Jeruzalem met waterkanonnen werden beantwoord, vormden het einde van de eerste dag van een geplande reeks demonstraties van een week tegen de regering.

In Jeruzalem braken demonstranten door afzettingen en raakten slaags met de politie voor het huis van Netanyahu. De politie gebruikte waterkanonnen om de demonstranten uiteen te drijven. Deze  marcheerden vervolgens naar de Knesset en het kantoor van de premier, waar ze leuzen scandeerden en het aftreden van Netanyahu eisten.

  • Het moment dat demonstranten door de barricades voor de residentie van de premier breken. Een nieuwslezer noemt dit ‘een volksopstand’. Morgen komt er een landelijke staking, waarbij ook universiteiten zich aansluiten. Het leger is kwetsbaarder dan ooit.  Videolink naar Twitter

Het hoofd van de Ben Gurion Airport Workers Union kondigde een onmiddellijke stopzetting van het vertrek aan, minuten nadat het hoofd van de vakbond Histadrut een “historische” arbeidsstaking aankondigde om “de waanzin” van de controversiële justitiële hervorming van de regering te stoppen.

Premier Netanyahu spreekt maandag (27-3)  het volk toe en zal naar verwachting de justitiële hervorming voorlopig opschorten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox