Busschutter Jeruzalem blijkt vervroegd vrijgelaten uit gevangenis

Het is niet de eerste keer dat Israëls vergevingsgezindheid tegenover Palestijnse gevangenen tot Israëlische slachtoffers heeft geleid.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: terreur
Acht gewonden bij de schietaanval op een bus bij de Oude Stad van Jeruzalem op 14 augustus. Foto: Israëlische perswoordvoerder

De terrorist die zondagochtend acht mensen verwondde in de buurt van de Oude Stad van Jeruzalem, was een veroordeelde misdadiger die wegens goed gedrag werd vrijgelaten, meldden Israëlische media. Hij kwam vrij nadat hij vijf van zijn acht jaar gevangenisstraf had uitgezeten. 

Amir Sidawi koos het busstation in Ma’ale HaShalom voor de aanval omdat daar geen beveiligingscamera’s waren geïnstalleerd, meldde het Israëlische Channel 12. Nadat hij daar het vuur had geopend op een bus en voorbijgangers, vluchtte hij naar een begraafplaats in het nabijgelegen Silwan, waar hij zijn mobiele telefoon achterliet. Hij vroeg een familie in de buurt om hulp, maar werd geweigerd, aldus het rapport. Vervolgens verstopte hij zich in een vrachtwagen op weg naar Beit VeGan, een wijk in het zuidwesten van Jeruzalem, waar hij zichzelf bij de politie aangaf, zo berichtte Channel 12.

Zijn motief voor de aanval was “wanhoop over het leven”, vertelde hij de politie.

Tijdens zijn verhoor bleek dat Sidawi eerder tot acht jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens verschillende gewelddadige overtredingen, waaronder het doden van een man in een conflict tussen verschillende familieclans.

Sidawi werd echter al na vijf jaar vrijgelaten wegens goed gedrag en deelname aan een opleidings- en behandelingsprogramma, meldde Channel 12.

De Israëlische politie verzette zich tegen zijn vervroegde vrijlating wegens de ernst van zijn misdaad, ook omdat zij van mening was dat het conflict tussen de clans waarbij hij betrokken was, nog niet was afgelopen.

Een jaar na zijn vrijlating heeft Sidawi verzocht om opheffing van bepaalde beperkingen die hem bij zijn vrijlating waren opgelegd. De politie protesteerde opnieuw, maar de rechtbank willigde zijn verzoek in. Drie maanden geleden werden de beperkingen opgeheven, aldus het rapport.

Van de acht slachtoffers van de schietpartij van zondag meldde de medische reddingsdienst Hatzalah maandag dat de toestand van de twee zwaargewonden vannacht was verbeterd en dat hun leven niet langer in gevaar was.

De toestand van de baby die na een spoedkeizersnede ter wereld kwam en van de 35-jarige moeder die bij de aanval buikwonden opliep is ook gestabiliseerd en verbeterd, meldde Hatzalah.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox