Broederlijke haat is “gevaarlijker dan Jezus!”

door Aviel Schneider

Rabbijnen waarschuwen dat broederhaat, die in onze tijd zo gewoon is, de grootste bedreiging is voor de Joodse natie

Smotrich en Bennett in betere tijden. Foto: Flash90

Er is niets ergers onder het volk van Israël dan broederhaat. En dit probleem blijft de natie teisteren. “Iedereen die samenwerkt met de huidige regeringscoalitie zou niet in de synagogen mogen komen om te bidden,” drong de rechtse oppositieleider Bezalel Smotrich een paar dagen voor het Bijbelse feest van Pesach aan. Veel mensen uit het hele politieke spectrum distantieerden zich snel van deze uitspraak.

“Dat is precies waarom ons volk 2000 jaar geleden werd vernietigd,” reageerde premier Naftali Bennett. “Hoe is het mogelijk dat een Jood een andere Jood boycot in de synagoge?” voegde hij eraan toe. “Het is altijd leuk om te zeggen dat we allemaal van elkaar houden, maar vervolgens weigeren we om bij elkaar te zitten. We houden allemaal van elkaar, maar deze Jood kan niet naar de synagoge gaan. Wat gebeurt er met ons volk?”

Tal van rabbijnen waarschuwen dat broederhaat (al lange tijd) de grootste vijand van het Joodse volk is. Op sociale media hebben rabbijnen verzekerd dat elke Jood welkom is in hun synagogen, ongeacht politieke voorkeur. “Gebed gaat voor politiek,” schreef een rabbijn.

De orthodox-Joodse wetgever Moshe Gafni herinnerde Smotrich eraan dat hij zelf medeverantwoordelijk is voor de vorming van de “slechte regeringscoalitie”. Toen Benjamin Netanyahu na de laatste verkiezingen een coalitie probeerde te vormen, was het Smotrich die dit verhinderde door aan te dringen op een volledig rechtse religieuze coalitie die de islamistische partij Ra’am van Mansour Abbas uitsloot. Omdat een dergelijke coalitie onmogelijk bleek, grepen Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid hun kans en vormden zelf een coalitie met Abbas. Als gevolg daarvan escaleerde de haat tegen Bennett en leden van zijn rechtse partij Yamina.

Het is waar dat de rechtse en religieuze kiezers in Israël premier Bennett zien als een politieke oplichter die de regering heeft gestolen en een coalitie heeft gevormd met links en een Arabische partij. In hun ogen is het een slechte en gevaarlijke regering. En daarom eiste Smotrich dat leden van Bennett’s partij geen plaats zouden hebben in de synagogen voor de feestdagen. Geconfronteerd met een felle reactie, heeft Smotrich sindsdien geprobeerd uit te leggen dat hij het niet echt meende.

Hoe vaak hebben gereformeerde Joden en Messiasbelijdende Joden niet te horen gekregen dat ze niet welkom zijn in synagogen! En waarom niet? Omdat zij er andere opvattingen over God en geloof op na houden. De excuses voor deze uitsluiting zijn talrijk. Gereformeerde Joden zijn te liberaal voor de religieuze synagogen. In het geval van Messiasbelijdende Joden is Jezus het obstakel. Maar is Jezus werkelijk een groter obstakel voor het Joodse volk dan zij voor zichzelf zijn? Het is niet alleen omwille van Jezus dat bepaalde Joden ongewenst zijn in synagogen. Nog veel meer Joden worden verstoten vanwege hun liberale opvattingen, hun politieke gezindheid en tientallen andere redenen.

Om deze reden is het verkeerd om Messiasbelijdende Joden af te schilderen als uniek vervolgd omdat zij in Jezus geloven. In feite heb ik in de afgelopen jaren heel wat Messiasbelijdende gezinnen leren kennen die zich bij traditionele synagogen hebben aangesloten en de rabbi van hun geloof in Jezus hebben verteld, en zij zijn er niet om die reden uitgegooid.

Dit is precies wat Jezus aan zijn volk predikte, om de naaste lief te hebben. Want de geestelijke spanning die we vandaag voelen in de Joodse samenleving kan deze natie verscheuren. Haat is als een vergif dat mensen van binnenuit vernietigt. Haat veroorzaakt bitterheid die onze harten en geesten verteert. Het Nieuwe Testament waarschuwt ervoor dat bitterheid geen wortel mag schieten in ons hart (Hebreeën 12:15). Elke dag zien we meer en meer waarom deze waarschuwing nodig was. Haat jegens de naaste groeit over de kleinste meningsverschillen. En deze broederlijke haat is een veel grotere bedreiging voor de natie Israël dan Jezus.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox