Biden waarschuwt Netanyahu: “Gazabeleid zal veranderen als Israël niet aan onze voorwaarden voldoet”

“Als er aan Israëlische kant niets verandert, zullen er aan onze kant veranderingen moeten komen,” zei Witte Huis-adviseur John Kirby.

Door Andrew Bernard | | Onderwerpen: Verenigde Staten
De Amerikaanse president Joe Biden neemt deel aan een telefoongesprek met de Quint-leiders Emmanuel Macron (Frankrijk), Giorgia Meloni (Italië), Olaf Scholz (Duitsland) en Rishi Sunak (VK) in de Treaty Room van het Witte Huis op 9 oktober 2023. Foto: Adam Schultz/Weißes Haus

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen om de humanitaire situatie in de Gazastrook te verbeteren. Dit staat in een verslag van het Witte Huis over het gesprek van donderdag.

“President Biden benadrukte dat de aanvallen op humanitaire hulpverleners en de algehele humanitaire situatie onacceptabel zijn”, aldus het rapport. “Hij maakte duidelijk dat Israël een reeks specifieke, concrete en meetbare stappen moet aankondigen en uitvoeren om de schade aan burgers, het humanitaire lijden en de veiligheid van humanitaire werkers te verminderen.

Biden maakte ook duidelijk dat het Amerikaanse beleid ten aanzien van Gaza zal afhangen van onze beoordeling van de onmiddellijke acties van Israël met betrekking tot deze stappen,” vervolgde de verklaring.

Tijdens een persbriefing van het Witte Huis op donderdagmiddag vroegen verslaggevers herhaaldelijk aan de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, John Kirby, of Biden Netanyahu had bedreigd.

Kirby weigerde te zeggen welke specifieke beleidswijzigingen Washington zou doorvoeren als Israël niet aan de Amerikaanse voorwaarden zou voldoen. “Als er niets verandert aan Israëlische kant, moeten er veranderingen komen aan onze kant,” zei Kirby. “Er moeten concrete stappen worden gezet. Laten we afwachten wat ze aankondigen. Laten we zien wat ze bestellen. Laten we kijken wat ze doen.”

De adviseur van het Witte Huis verwacht dat Israël binnen “uren en dagen” veranderingen zal aankondigen, zei hij. Kirby zei ook dat de oproep een directe reactie was op de luchtaanvallen van maandagavond op een konvooi van World Central Kitchen, waarvoor Israël de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Hierbij kwamen zeven hulpverleners om het leven, waaronder een Amerikaanse burger. Israël zei het incident te onderzoeken.

Bij het ter perse gaan had het kantoor van Netanyahu nog geen verklaring of verslag uitgebracht over het gesprek met Biden.

Het telefoongesprek van donderdag is het eerste publiekelijk bevestigde gesprek tussen de twee leiders sinds de goedkeuring van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad in maart waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars. Dit gebeurde in één zin, zonder de twee punten expliciet aan elkaar te koppelen. De resolutie werd aangenomen met 14 stemmen voor en 0 tegen, waarbij de VS zich onthield.

Biden maakte donderdag soortgelijke opmerkingen, aldus het Witte Huis.

“Hij benadrukte dat een onmiddellijk staakt-het-vuren essentieel is om de humanitaire situatie te stabiliseren en te verbeteren en onschuldige burgers te beschermen, en riep de premier op om zijn onderhandelaars te machtigen om onmiddellijk een akkoord te bereiken om de gijzelaars naar huis te brengen”, aldus het Witte Huis.

Christenen Verenigd voor Israël gaf een verklaring vrij over een vermeend “gespannen telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarin de president opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van de oorlog in Gaza.”

“President Biden speelt de vijand recht in de kaart door Israëls inspanningen om Hamas te verslaan te ondermijnen,” zei dominee John Hagee, oprichter en voorzitter van CUFI.

“Als de president Israëli’s en Palestijnen wil helpen, moet hij alles doen wat in zijn macht ligt om het einde van Hamas te bespoedigen, niet om het voortbestaan ervan te verzekeren,” zei Hagee. “Eisen stellen aan Israël is niet het antwoord op vrede in het Midden-Oosten en is dat ook nooit geweest.

“Deze oorlog begon nadat Hamas duizenden terroristen Israël had ingestuurd om onschuldige Israëli’s te verkrachten en te vermoorden,” voegde Sandra Parker, voorzitter van het CUFI Action Fund, eraan toe.

“Het bloedbad van 7 oktober zal de Palestijnse belangen niet bevorderen en niemand die met deze gruweldaad te maken heeft zal aan gerechtigheid ontsnappen,” zei Parker. “Hoe sneller de regering Biden en het Congres deze simpele feiten begrijpen en ernaar handelen, hoe sneller Israël Hamas zal verslaan, de gijzelaars zal bevrijden en de stabiliteit in de regio zal herstellen.

Geen vervanging voor overwinning

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, had eerder ontkend dat de resolutie van de VN-Veiligheidsraad de vrijlating van de gijzelaars afhankelijk maakte van een staakt-het-vuren of dat de onthouding van Washington bij de stemming over de resolutie een verandering in het Amerikaanse beleid weerspiegelde.

“Vandaag herhaalden de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat een staakt-het-vuren afhankelijk moet zijn van een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars,” schreef hij in maart.

Het telefoongesprek van donderdag volgde op een videoconferentie tussen de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met de Israëlische minister van Strategische Zaken Ron Dermer en nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi om een mogelijke militaire grondoperatie in de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook te bespreken.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft op 4 april 2024 in het kantoor van de premier in Jeruzalem een ontmoeting met een delegatie van Republikeinse leden van het Congres, georganiseerd door AIPAC. Foto: Amos Ben-Gershon/GPO.

NBC meldde op woensdag dat de bijeenkomst “gespannen” was en dat Dermer “schreeuwde en met zijn armen zwaaide” tegen zijn Amerikaanse tegenhangers voor kritiek op Israëls humanitaire plan voor Rafah. De VS hadden gezegd dat het plan onrealistisch was en wezen erop dat het geen rekening hield met sanitaire voorzieningen, voedsel- en watervoorraden of het aantal tenten dat nodig was om de burgerbevolking te huisvesten.

Netanyahu vertelde donderdag aan een delegatie van 15 Republikeinse leden van het Congres, wiens reis was georganiseerd door AIPAC, dat Israël streeft naar de ultieme overwinning in de oorlog tegen Hamas.

“We zullen winnen. Zeker weten,” vertelde Netanyahu de congresleden. “De overwinning ligt binnen ons bereik. Het is heel dichtbij, en er is geen substituut voor overwinning.”

“Er is een tegenbeweging, een poging om ons een Palestijnse staat op te leggen die weer een toevluchtsoord voor terreur zal zijn, weer een startpunt voor een poging zoals de Hamas-staat in Gaza was. Dit wordt verworpen door een overweldigende meerderheid van de Israëli’s,” voegde Netanyahu eraan toe.

“We hebben net een stemming gehad in de Knesset: 99:9. Heb je zulke aantallen?” vroeg hij. “Ik denk dat je die aantallen zou kunnen hebben als je dezelfde resolutie naar het Congres brengt. Ik denk dat je een vergelijkbare meerderheid zult krijgen of op zijn minst een zeer sterke meerderheid.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox