Bewoners van Nahal Oz mogen definitief naar huis, eindelijk

“Het herstellen van de veiligheid van de kibboets is een doorlopend proces,” zei het in een verklaring.

Door Redactie Israel Today |
Israëlische soldaten in de kibboets Nahal Oz in het grensgebied met de Gazastrook in het zuiden van Israël op 20 oktober 2023. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Inwoners van Nahal Oz, 800 meter van de Gazastrook, werden woensdag geïnformeerd dat ze kunnen terugkeren naar de kibboets om er te overnachten, zelfs als ze er geen belangrijke functies uitoefenen.

Volgens de Israëlische Defensiemacht (IDF) is overnachting goedgekeurd voor iedereen boven de 18 jaar die dat wil. Ondersteunende diensten zoals gezondheidszorg, onderwijs, clubs, culturele activiteiten en gemeenschapsbijeenkomsten blijven voorlopig echter gesloten.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat het herstellen van de veiligheid in de kibboets nog steeds een doorlopend proces is,” aldus de verklaring. “Het gewenste toekomstige veiligheidsconcept is nog lang niet geïmplementeerd.”

Het cameranetwerk, de veiligheidswegen en de verbetering van de verlichting, die nog niet voltooid zijn in de kibboets en het omliggende gebied, werden als voorbeelden genoemd. De reservetroepen zijn ook nog niet volledig operationeel.

Het gebied is nog steeds een actieve gevechtszone met regelmatig oorlogslawaai van veiligheidsoefeningen. “Dit heeft operationele en emotionele implicaties waarmee rekening moet worden gehouden, ondanks de toestemming om terug te keren voor overnachtingen,” aldus de verklaring.

Vernietiging door terroristen van Hamas bij Kibboets Nahal Oz in het grensgebied tussen Israël en de Gazastrook in het zuiden van Israël op 20 oktober 2023. foto: Yonatan Sindel/Flash90

Alle inwoners die willen overnachten moeten het veiligheidsteam op de hoogte brengen om de nodige steun en toezicht te krijgen voor hun veiligheid, die “kritiek is en niet licht moet worden opgevat”. Het infrastructuurteam moet ook op de hoogte worden gebracht om de toegang tot het huis en de revalidatiebeoordeling te coördineren. Updates over noodgevallen of ongewone geluiden worden verstuurd via een speciale groep.

De regels voor toegang en uitgang blijven ongewijzigd, waarbij de kibboets alleen toegankelijk is voor bewoners, vrijwilligers en gecoördineerde professionele rondleidingen. Communicatie, toerisme gerelateerd aan het conflict en culturele evenementen zijn nog steeds verboden.

“Moge goede dagen in het verschiet liggen,” besluit de aankondiging.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox