Begraven schat leidt tot arrestaties in Zuid-Israël

De Israel Antiquities Authority betrapt bedoeïenen op heterdaad bij het graven onder de put van een archeologische vindplaats in de Negev.

Door TPS | | Onderwerpen: archeologie, Bedoeïenen
Jonge bedoeïenen graven onder een archeologische site in het zuiden van Israël om een legendarische begraven schat te vinden. Foto: Emil Aladjem, Israëlische Autoriteit voor Oudheden, Eenheid voor diefstalpreventie.

De anti-diefstal eenheid van de Israel Antiquities Authority (IAA) heeft drie bedoeïenen op heterdaad betrapt bij het vernielen van historische voorwerpen op een archeologische vindplaats bij de stad Rahat in de Negev, maakte de IAA woensdag bekend.

De archeologische vindplaats Horvat Maaravim bij Rahat, waar zich oude overblijfselen bevinden uit de Romeinse, Byzantijnse, vroeg-islamitische en Ottomaanse periode, stond onder toezicht van de Israëlische Autoriteit voor Oudheden. Dinsdagavond zag men verdachte figuren de vindplaats naderen en de grot binnengaan die de in de rotsen uitgehouwen waterput aan de zuidkant van de plek bedekt.

Een mythe onder bedoeïenen zegt dat er een schat begraven ligt onder de put.

Agenten van de Israël Antiquities Authority’s Anti-Theft Unit haastten zich naar de vindplaats, bereikten de ingang van de grot zonder ontdekt te worden en betrapten de rovers op heterdaad terwijl ze de archeologische plek opgroeven.

De verdachten, ongeveer twintig jaar oud, werden met de hulp van de grenspolitie en het veiligheidspersoneel van de gemeente Rahat gearresteerd en later die avond voor verhoor binnengebracht.

Een van de plunderaars is in het verleden gearresteerd en in 2020 aangeklaagd voor een soortgelijk vergrijp. Hij kreeg toen een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 30.000 shekels.

Op het beschadigen van een archeologische vindplaats staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

“Na de zomerhitte ervaren we een toename van plunderingen,” zegt directeur Eli Escusido van de Israel Antiquities Authority, “De Israel Antiquities Authority is de klok rond bezig om het fenomeen van diefstal van antiquiteiten te bestrijden. De plunderaars worden gedreven door geldzucht, rukken de vondsten uit hun archeologische context en beschadigen zo het erfgoed van het land.”

Amir Ganor, hoofd van de afdeling voor de preventie van diefstal van oudheden bij de Israëlische Autoriteit voor Oudheden, zei: “Het moet het publiek absoluut duidelijk zijn dat geruchten over verborgen schatten geen archeologische of historische basis hebben. Tot op heden is er geen schat ontdekt, maar er is onherstelbare schade toegebracht aan archeologische vindplaatsen, waardoor het moeilijk is de geschiedenis van alle volkeren van dit land te reconstrueren.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox