Babynieuws: Bijbelse dierentuin in Jeruzalem verwelkomt nieuw leeuwenwelpje

De Aziatische leeuw was bijna uitgestorven. Nu leeft een leeuwenpaar met een baby in de dierentuin van Jeruzalem!

Door TPS | | Onderwerpen: Jeruzalem, dieren
Een Aziatische leeuw op archiefbeeld, in de dierentuin van Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De Bijbelse dierentuin in Jeruzalem heeft een nieuw leeuwenwelpje verwelkomd. 

Het gaat om een Aziatisch leeuwenwelpje van 10 weken oud en het is “superschattig”, zegt Benjamin Fainsod, hoofd van de roofdierafdeling.

De leeuwin Yasha beviel op 1 oktober van een tweeling in een bosje in het leeuwenverblijf. Eén welp werd per ongeluk verwond door Yasha en stierf vorige week aan zijn verwondingen.

Het personeel van de dierentuin heeft het jong nog geen naam gegeven omdat ze niet zeker weten of het een mannetje of een vrouwtje is. Het geslacht hoop Fainsod binnenkort vast te stellen.

Yasha is niet bang dat haar partner, Gir, het jong pijn zal doen. De leeuwenwelp klimt over zijn vader heen en hij likt zijn welp. “Hij is de perfecte vader,” zegt Fainsod.

Bezoekers van de dierentuin kijken ondertussen toe hoe het leeuwenwelpje speelt, naar de kin van zijn moeder grijpt en naar de zwarte staart van zijn vader. Het jong verkent de struiken, klimt op rotsen en tuimelt rond alvorens een dutje te doen.

Aziatische leeuwen jaagden in de omgeving van Jeruzalem in Bijbelse tijden, en leeuwen worden meer dan 150 keer genoemd in de Bijbel. Bovendien is de leeuw het officiële symbool van de stad Jeruzalem.

De allereerste babyleeuw van de dierentuin werd geboren in 1943. In dat jaar regelde de oprichter van de dierentuin, een professor zoölogie en etymologie van de Hebreeuwse Universiteit, Aharon Shulov, dat een vriend die de Britse Brigade in Noord-Afrika hielp, hem een verweesd welpje stuurde voor Shulovs kleine dierentuin in de Shmuel Hanavi Straat in Jeruzalem. Het was de eerste leeuw in het Heilige Land sinds enkele honderden jaren, aangezien hij tijdens de kruistochten was uitgestorven.

Het nest Aziatische leeuwenwelpjes was het tweede dat werd geboren uit Gir, die vanuit een Zweedse dierentuin naar Israël kwam, en Yasha, die uit een Duitse dierentuin kwam.

Het eerste nest van Yasha en Gir waren de eerste Aziatische jongen die in gevangenschap in Israël werden geboren. Het paar stierf aan een vitamine A-tekort, en de dierentuin probeert het overleven van het pasgeboren jong te verzekeren.

“Dit is een van de grote problemen in gevangenschap en in het wild, vitamine A-tekort,” legde Fainsod uit. “Het zet druk op het ruggenmerg, wat kan leiden tot de dood. Het is een bekend probleem bij Aziatische leeuwen.”

De dierentuin heeft vitamine A op Yasha’s vlees gestrooid om de vitaminevoorraad in haar lichaam op te bouwen en deze vóór de geboorte aan de foetussen door te geven. Het personeel blijft vitamine A aan haar eten toevoegen om de vitamine via haar melk aan het jong door te geven.

Volgens de International Union for Conservation of Nature wordt de Aziatische leeuw met uitsterven bedreigd. Bij de laatste telling in 2015 was er slechts een kleine populatie van 523 dieren. Een reden voor hun achteruitgang was de jacht door Indiase koningen en Britse koloniale ambtenaren.

Het officiële aantal leeuwen is nu gegroeid tot enkele honderden. De leeuwen leven in en rond de bossen en savanne van het Gir National Park and Wildlife Sanctuary in Gujarat in het noordwesten van India. Het is de enige plek ter wereld waar Aziatische leeuwen in het wild leven. En dat in een gebied kleiner dan Groot Londen, volgens de Zoological Society of London.

En omdat de populatie zo klein is, planten de leeuwen zich voort, wat genetische problemen veroorzaakt.

De Bijbelse Dierentuin in Jeruzalem heeft programma’s om bedreigde dieren te redden, te fokken en weer in het wild uit te zetten.

De bezoekers genieten van het kijken naar de leeuwenwelpen die spelen.

“Veel mensen komen om de leeuwenwelp te zien,” verheugde Fainsod zich.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox