Na de recente opening van de Azerbeidzjaanse ambassade in Tel Aviv is de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen maandag vertrokken voor een staatsbezoek aan het Centraal-Aziatische land.
In maart werd Azerbeidzjan het eerste sjiitische moslimland dat een ambassade opende en een ambassadeur naar Israël stuurde, toen ambassadeur Mukhtar Mamed Oglu zijn geloofsbrieven overhandigde aan de Israëlische president Isaac Herzog.
In Bakoe zal Cohen naar verwachting een ontmoeting hebben met de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev, minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov en minister van Economie Mikayil Jabbarov om de uitbreiding van de betrekkingen op het gebied van veiligheid, economie, energie, onderwijs, wetenschap, cultuur, sport en meer te bespreken.
Cohen leidt ook een delegatie van zakenlieden van 20 Israëlische bedrijven op het gebied van cyberveiligheid, binnenlandse veiligheid, waterbeheer en landbouw. De delegatie zal talrijke ontmoetingen hebben met bedrijven en overheidsorganisaties in Azerbeidzjan.
Professor Eyal Zisser van de Universiteit van Tel Aviv vertelde de persdienst Tazpit dat de Israëlisch-Azerbeidzjaanse betrekkingen vooral gericht zijn op samenwerking op het gebied van veiligheid en Iran.
“Azerbeidzjan is een sjiitisch moslimland, maar het is seculier. Daarom houden ze niet van Iran. De relatie is een belangrijk en strategisch voordeel voor Israël,” vertelde Zisser aan TPS.
“Israël levert wapens aan Azerbeidzjan. Deze wapens hielpen Azerbeidzjan een paar jaar geleden tegen Armenië,” legde Zisser uit. “De samenwerking is er al jaren, maar wordt nu meer openbaar.”
Azerbeidzjan deelt een grens met Iran, en de betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen. Op 27 januari viel een moordenaar de Azerbeidzjaanse ambassade in Teheran aan, waarbij de veiligheidschef van de ambassade werd gedood en twee anderen gewond raakten. Bakoe geeft Iran de schuld van de aanslag.
Iran heeft Azerbeidzjan ervan beschuldigd een geheime militaire alliantie met Israël te onderhouden en toe te staan dat Israëlische soldaten langs de 765 km lange grens worden gestationeerd.
Op de vraag of Azerbeidzjan in de voetsporen van Saudi-Arabië zou kunnen treden en zich met Iran zou kunnen verzoenen, reageerde Zisser afwijzend.
“Gelooft u echt in een verzoening met de Saoedi’s? Het zal een voortzetting van hun rivaliteit zijn,” zei hij. “Zo werkt het in het Midden-Oosten. De Saoedi’s weten wie hun vijanden zijn.”
Gevraagd hoe Rusland de Israëlisch-Azerbeidzjaanse betrekkingen ziet – Azerbeidzjan deelt een grens met Rusland – was Zisser niet bezorgd over Moskou.
“Zolang het de Russische belangen niet schaadt, kan het ze niet schelen,” vertelde Zisser aan TPS. “Het is hun directe omgeving, maar ik denk niet dat ze er op dit moment om geven”.
Israël was een van de eerste landen die in 1991 de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan erkende en heeft al een ambassade in Bakoe. Vandaag leven naar schatting 20.000 Joden in Azerbeidzjan.