Artsen verlaten Amerika om de zionistische droom te helpen verwezenlijken

Honderden medische professionals zullen hun comfortabele banen in Noord-Amerika verlaten om Israëls overspoelde gezondheidszorg te helpen versterken.

Door Yossi Aloni | | Onderwerpen: gezondheid, alijah
Israëlisch medisch personeel en professionals ontmoeten Amerikaanse professionals op MedEx Fair. Foto: Nir Arieli

Hoge gezondheidsambtenaren uit Israël hebben vorige week een ontmoeting gehad met 350 artsen, verpleegkundigen, psychologen en paramedici in de VS, die in de komende twee jaar vanuit Noord-Amerika naar Israël willen emigreren. De ontmoeting werd georganiseerd door de Noord-Amerikaanse afdeling van de Joodse alijah-organisatie Nefesh B’Nefesh.

De bijeenkomst werd gehouden om de bureaucratie te omzeilen die immigranten doorgaans staat te wachten, en om hen op voorhand te werven voor verschillende medische functies in heel Israël. Dit moet de druk op de gezondheidszorg aanzienlijk verlichten.

Deze medische professionals verlaten een aantrekkelijke baan in Noord-Amerika, ten gunste van de verwezenlijking van de zionistische droom. De Israëlische overheid doet er dan ook alles aan om hun snelle en vlotte opname in het Israëlische gezondheidssysteem te faciliteren.

Oprichter en CEO van Nefesh B’Nefesh, Rabbi Yehoshua Fass zei: “Dit is een unieke gelegenheid voor een ontmoeting tussen medici die praktisch werkzaam zijn in de Amerikaanse gezondheidszorg en de top van het gezondheidssysteem in Israël. Wij kampen in Israël met een ernstig tekort aan specialisten en medisch personeel, en moeten ons onvermoeibaar inzetten om geschoolde vakmensen te werven om onze gelederen in Israël te versterken.”

De bijeenkomst vond plaats tijdens de MedEx Fair. De deelnemers konden meteen beginnen met het omzetten van hun medische licenties en het verkrijgen van erkenning voor hun specialismen. Ook vonden er gespreksrondes plaats met vertegenwoordigers van de vier gezondheidsorganisaties en vertegenwoordigers van Israëlische ziekenhuizen.

Oded Forer, minister van ‘Landbouw en de ontwikkeling van het platteland, de Negev en Galilea, die aan de bijeenkomst deelnam, voegde eraan toe: “Wij zullen de geïmmigreerde artsen met open armen ontvangen en al het mogelijke doen om hen te helpen. Ik zal mij samen met mijn partners in de regering krachtig blijven inzetten voor de bevordering van het financieringsprogramma om alijah naar de afgelegen gebieden aan te moedigen, en voor beroepen waaraan een tekort is, zoals artsen en ingenieurs, en voor de uitvoering van de onlangs goedgekeurde begroting ten gunste van beurzen voor artsen en ingenieurs onder de immigranten die in de Negev en Galilea willen wonen en werken.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox