Arabische kickbokskampioen noemt zichzelf een ‘trotse Israëli’

Loay Sakas zegt dat hij “eerst en vooral Israëliër” is na het winnen van de wereldbeker kickboksen in Turkije

Door Redactie Israel Today |
Arabisch-christelijke kickbokser Loay Sakas. (Foto: Twitter).

Te midden van al het gepraat over “nakba” zowel in Europa als in Amerika, is het verfrissend om de stem te horen van een Arabische burger die trots is om Israëliër te zijn. Eerder deze week trok Loay Sakas de aandacht van heel Israël toen hij de gouden medaille won in de klasse onder 75 kilogram op de International Turkish Open Kickboxing World Cup in Istanbul.

Na het verslaan van zijn laatste tegenstander, hees Sakas, een Arabische Christen uit de plaats Kafr Yasif (West-Galilea), trots een Israëlische vlag.

Hij vertelde later aan het Israëlische Channel 12 News:

“Ik ben in de eerste plaats een Israëlische burger. Ik kijk niet of iemand aanhanger is van het jodendom, de islam, het christendom of de Druzen. Ik vertegenwoordig het land en wil dat iedereen hier in vrede met elkaar leeft. Ik verwacht van elke Israëlische burger dat hij met de Israëlische vlag zwaait. Ik probeer de mensen niet op te hitsen of iets dergelijks. Ik zwaai met de vlag omdat ik een Israëlisch burger ben.” Met deze woorden haalde Sakas verder het “nakba” verhaal onderuit dat vandaag wordt gepromoot in het Amerikaanse Congres, en logenstrafte hij de beschuldigingen dat Israël een ‘apartheidstaat’ is.

Lees ook: De ‘Nakba’ Mythe kaapt het Congres

Natuurlijk heeft de kampioen te maken met enige kritiek vanuit de Arabische gemeenschap. Zijn Marokkaanse tegenstander weigerde bijvoorbeeld hem de hand te schudden na afloop van de wedstrijd. Maar Sakas zei dat hij ook veel steun krijgt. Uiteindelijk maakt het hem niet uit hoe.

“Mensen kunnen denken wat ze willen; ik ben Israëliër. Als ik op straat loop en ik zie iemand een Jood aanvallen, dan zal ik hem beschermen.”

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox