AOC schakelt Joden in om christenen uit te dagen over abortus

En nog meer nepnieuws uit de mond van Alexandria Ocasio-Cortez. Dit keer met een gezonde verkeerde voorstelling van het Jodendom.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: VS, abortus
Twitter screenshot van Alexandria Ocasio-Cortez bashing christenen over abortus, en denken dat Joden volledig haar rug op de kwestie.

“Fundamentalistische christenen” zijn een groot probleem in Amerika, volgens politica Alexandria Ocasio-Cortez, beter bekend onder haar acroniem van AOC. In een korte video tirade op sociale media riep ze Joden op om te helpen die fundamentalistische christenen te besmeuren over het spraakmakende onderwerp: abortus.

Dat kan als een verrassing komen gezien AOC’s banden met de steeds meer antisemitische progressieve rand van de Democratische Partij. Ze is een van de oprichters van “The Squad”, een groep van eerstejaars afgevaardigden in het Huis (sommige zijn nu in hun tweede termijn) die regelmatig kwaadspreken over de Joodse staat.

Haar bewering dat “onze Joodse broeders en zusters een abortus kunnen laten uitvoeren volgens hun geloof” lijkt gegrond in het licht van hoe gemakkelijk Israël de procedure goedkeurt. Maar in werkelijkheid verraadt het een onwetendheid van het standpunt van het Jodendom over dit onderwerp.

In grote lijnen beschouwt het Jodendom een foetus als een levend wezen, maar onthoudt het zich ervan het de status van persoon toe te kennen. Het Jodendom is echter grotendeels vrijblijvend over de hele zaak. En het moet zeker niet worden afgeschilderd als pro-abortus of pro-choice.

Toch is het waar dat deze benadering vrouwen in de Joodse staat in staat heeft gesteld effectief te kiezen voor abortus om ongewenste zwangerschappen te beëindigen, en artsen die zelfs maar de kleinste kans op foetale afwijkingen ontdekken zullen dit vaak aanbevelen, en dit alles met weinig of geen rabbinale tegenstand.

Maar het Jodendom meeslepen in het rauwe politieke debat over abortus is voor sommige rabbijnen een stap te ver. En sommige rabbijnen hebben betoogd dat als het Jodendom gedwongen wordt een kant te kiezen, het zo goed als zeker aan de kant van de fundamentalistische christenen zal belanden die AOC zo verafschuwt.

Toen de staat New York in 2018 bepaalde dat vrouwen abortus kunnen krijgen tot het moment van geboorte, besloot een van de grootste rabbinale raden in de VS dat het niet langer ambivalent kon blijven.

Een verklaring uitgegeven door de Rabbinical Council of America (RCA) luidde:

“De Joodse wet is tegen abortus, behalve in gevallen van gevaar voor de moeder. Er is geen sanctie om de abortus van een gezonde foetus toe te staan wanneer het leven van de moeder niet in gevaar is.”

RCA vicepresident rabbi Daniel Korobkin ging zelfs zo ver om abortus moord te noemen:

“Het wegnemen van elke beperking van de toegang tot abortus en het herdefiniëren van het woord ‘doodslag’ om abortus uit te sluiten, wijzen op een verdere erosie van de morele waarden van onze samenleving, waar het doden van baby’s op geen enkele manier meer als immoreel wordt opgevat.”

Ja, de huidige Israëlische minister van Volksgezondheid, Nitzan Horowitz, neemt een standpunt in dat sterk lijkt op dat van AOC, en wil abortus nog toegankelijker maken in de Joodse staat. Maar Horowitz, die ook openlijk homoseksueel is, is zo seculier als het maar zijn kan. Zijn opvattingen over dit onderwerp moeten geenszins worden gezien als representatief voor het Jodendom.

In het algemeen heeft het moderne Jodendom zijn best gedaan om van abortus geen politieke kwestie te maken. Of zich te mengen in het politieke debat rond dit onderwerp. Dat betekent niet dat het Judaïsme vrije abortus steunt.

Zoals rabbi Avi Grossman van de Shilo Institutes in Jeruzalem uitlegde aan Israel365 News:

“Het zou onnauwkeurig zijn om te zeggen dat het Jodendom abortus toestaat of afwijst. Het meest accurate om te zeggen is dat Halacha genuanceerd is en geen zwarte of witte standpunten inneemt over zulke hete hangijzers en belangrijke kwesties.

“Op basis van de Bijbel heeft de foetus geen volledige persoonlijkheid totdat hij geboren is. Dat staat abortus niet toe, maar abortus is ook geen doodslag.”

Dus, mogen Joden abortus plegen volgens hun geloof? Nee, hun geloof staat alleen niet in de weg om Joden aan te moedigen de praktijk te vermijden tenzij het noodzakelijk is om het leven van de moeder te beschermen.

Wij zouden de opmerkingen van AOC beoordelen als: FAKE NEWS.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox