Analyse: Hoe de PA meer terreur tegen Israël uitlokt en financiert

Schokkende nieuwe details onthullen dat golf van geweld op de Tempelberg niet spontaan was, maar een doelbewuste escalatie.

Door Yochanan Visser | | Onderwerpen: financiering, Palestijnen, terreur
Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

De Palestijnse golf van geweld die Israël nu al meer dan een maand teistert, lijkt af te nemen, maar dat is niet het werk van de Palestijnse Autoriteit. Integendeel, de Israëlische veiligheidstroepen lijken de terreur overal doeltreffend te bestrijden. Zij hebben Judea en Samaria afgesneden van de rest van Israël door reservisten van het leger te mobiliseren die nu met hun aanwezigheid de gaten in het veiligheidshek dichten. De PA gaat echter onverstoorbaar door met het aanzetten en aanmoedigen van terreur, zoals we zullen zien.

Het geweld op de Tempelberg lijkt enigszins te zijn afgenomen nu de Israëlische politie, kennelijk op bevel van de regering van premier Naftali Bennett, de toegang voor Joden tot de heilige plaats heeft opgeschort tot nader order.

Zoals we eerder berichtten, werd de uitbarsting van geweld die begon aan de vooravond van de Joodse feestdag Pesach georganiseerd en gefinancierd door Fatah, de partij van de leider van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas.

Aanmoediging

De PA kwam maandag opnieuw in het nieuws nadat het onderzoeksinstituut Palestinian Media Watch (PMW) schokkende nieuwe details naar buiten bracht.

Het betrof een uitzending van de officiële PA-televisie en een analyse waaruit blijkt hoeveel geld het Palestijnse regime uitgeeft aan de financiering van terreur.

PMW publiceerde eerst een video waarop te zien is hoe een imam van de Palestijnse Autoriteit een speciaal gebed voordraagt voor de islamitische heilige maand Ramadan.

In dat gebed vroeg de imam om de hulp van Allah bij de uitroeiing van de “slechte Joden”.

Hier is de woordelijke tekst van dit gebed, en vergeet niet, het werd gepresenteerd door een officieel erkende moslim geestelijke op de officiële door de staat gerunde Palestijnse televisie:

“Allah, verblijd ons met de uitroeiing van de slechte Joden, O Heer van het Universum, en [de uitroeiing] van hun hypocriete aanhangers die kwaad in hun hart hebben.

“Schenk ons de overwinning op de ongelovigen… Allah, verblijd ons met de verovering en de bevrijding van de Al-Aqsa Moskee. Allah, maak ons tot de eersten die (Jeruzalem) binnengaan, de overwinnaars, de aanbidders en degenen die ‘Allah hu Akbar’ (Allah is groot) roepen binnen (de moskee) tot U, Heer van het Universum.

De Israëlische regering heeft gezwegen over deze aanzetting tot genocide, tot grote ontsteltenis van sommigen in de plaatselijke media.

PMW nam daarop het initiatief en diende een officiële klacht in bij de Israëlische politie.

Palestinian Media Watch heeft er talloze malen op gewezen dat het afschilderen door de PA van de moord op Joden en Israëli’s als de vervulling van de islam een zeer krachtige aansporing tot moord is. De Palestijnse moslimbevolking is zeer religieus en het afschilderen van de moord op Joden als iets dat door Allah wordt goedgekeurd, verheft de Palestijnse moord op Israëli’s van een nationalistische daad tot een islamitische daad van aanbidding. Hiertoe oproepen tijdens de maand Ramadan is letterlijk uitnodigen tot moord,” schreef PMW-directeur Itamar Marcus op de website van de organisatie.

Financiering

Op 21 april publiceerde PMW vervolgens een analyse geschreven door onderzoeker Maurice Hirsch. Deze analyse richtte zich op de mate waarin de PA terreur financiert en was gebaseerd op authentieke PA-documenten en gegevens van het Palestijnse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hieronder volgen de belangrijkste conclusies van Hirsch, gebaseerd op die officiële gegevens en authentieke PA-documenten:

  • De PA geeft per hoofd van de bevolking 33 keer meer uit aan het betalen van terreurbeloningen dan aan gezondheidsdiensten voor de Palestijnse bevolking.
  • De PA geeft per hoofd van de bevolking 10,86 keer meer uit aan het betalen van terreurbeloningen dan aan onderwijs voor Palestijnse kinderen onder de 18 jaar.
  • De PA besteedt per hoofd van de bevolking 1,87 maal meer aan het betalen van terreurbeloningen dan aan sociale uitkeringen aan de behoeftige Palestijnse bevolking.

Lees de volledige analyse hier.

Dat laatste cijfer is een beetje misleidend. Uit andere rapporten is gebleken dat het grootste deel van de uitgaven voor sociale uitkeringen aan de behoeftige Palestijnse bevolking wordt gedekt door buitenlandse donaties. In feite besteedt de PA zes keer meer van haar eigen begroting aan het betalen van terreurbeloningen dan aan het betalen van sociale uitkeringen aan de behoeftige Palestijnse bevolking, aldus PMW.

De buitenlandse donaties zijn voornamelijk afkomstig van landen in de Europese Unie en de EU zelf. Deze conclusie kan worden getrokken uit de woorden van Ahmed Majdalani, de Palestijnse minister van Sociale Zaken.

Majdalani zei in maart in het PA Tv-programma “Real News” dat hij niet wist wanneer de sociale uitkeringen precies zouden worden uitbetaald, omdat dit afhing van de EU-financiering van het sociale programma voor straatarme Palestijnse Arabieren.

De PA beweert dus dat zij niet genoeg middelen uit haar eigen begroting kan vrijmaken om de armen onder haar eigen bevolking te helpen.

Wie echter kijkt naar de enorme sommen geld die de PA heeft kunnen vrijmaken voor de betaling van terroristen en hun families, weet dat ze liegen.

In 2021 gaf de PA meer dan 270 miljoen dollar uit aan haar zogenaamde “pay to slay”-beleid. Dit bedrag ging naar Palestijnse terroristen die straffen uitzitten in Israëlische gevangenissen en naar de families van terroristen die gedood werden tijdens aanslagen op Israëliërs.

  • 600 miljoen shekels (193,2 miljoen dollar) werden betaald aan gevangen terroristen.
  • Nog eens 241 miljoen shekels (77,59 miljoen dollar) werden betaald aan de families van terroristen die tijdens of na het uitvoeren van hun aanslagen om het leven kwamen.

Een snelle berekening maakt duidelijk dat de gemiddelde uitkering aan elke terrorist of familie 4.528 dollar per jaar bedraagt.

Er moet op worden gewezen dat de terroristen die in Israëlische gevangenissen levenslange straffen uitzitten (voor moord) de hoogste uitkeringen ontvangen. Elk van hen ontvangt meer dan 12.000 shekels per maand, wat neerkomt op een maandelijkse toelage van ruwweg 3.750 dollar. Ter vergelijking: het gemiddelde maandsalaris in de door de PA gecontroleerde gebieden bedraagt slechts 2.500 shekels (781 dollar).

Dit is de reden waarom duizenden Palestijnse Arabieren in Israël werken omdat de lonen die zij hier verdienen, zelfs voor dagloners, veel hoger zijn.

  • Een stukadoor die in Israël werkt verdient bijvoorbeeld meer per dag dan een Palestijnse academicus die een baan heeft in de PA.
  • Een gekwalificeerde arbeider die in Israël in de bouw werkt, kan meer dan 10.000 shekels (3.125 dollar) per maand verdienen.

Er zijn momenteel meer dan 110.000 Palestijnse Arabieren legaal aan het werk in Israël. Duizenden anderen werken illegaal in Israël en komen het land binnen door gaten in het veiligheidshek te knippen en via het nog onvoltooide traject van deze veiligheidsinstallatie.

Sommige van deze illegale Palestijnse arbeiders waren betrokken bij de recente schietaanvallen op burgers in Israëlische steden.

De onthullingen van PMW werden slechts door enkele media in Israël gepubliceerd en zijn tot nu toe door de Knesset en de regering genegeerd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox