Amerikaanse steun voor Israël blijft dalen onder jongere generaties

Ondertussen zagen Israëli’s Trump als “gevaarlijk,” maar in controle; ze hebben minder vertrouwen in Biden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Staten
Personeel in de residentie van de Israëlische president bereidt zich voor op het aanstaande bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Een meerderheid van de Amerikanen steunt Israël. Maar dat zal over 10 of 20 jaar misschien niet meer zo zijn. Dat was een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van het Pew Research Center dat deze week werd gepubliceerd.

Het percentage Amerikanen dat de Joodse staat steunt, daalt al jaren. Volgens de laatste peiling staat 55% van de Amerikaanse burgers gunstig tegenover Israël, tegenover 41% die de Joodse staat ongunstig gezind is. Tien jaar geleden stond 61% van de Amerikaanse respondenten positief tegenover Israël. Verwacht wordt dat die neerwaartse trend zich zal voortzetten.

  • Uit de nieuwe opiniepeiling blijkt dat onder Amerikanen tussen 18 en 29 jaar een sterke meerderheid van 56% Israël ongunstig beoordeelt.
  • Onder de respondenten tussen 30 en 49 jaar steunt slechts 49% Israël, terwijl 47% een ongunstige mening heeft over de Joodse staat.
  • De steun voor Israël is het grootst onder Amerikanen van 65 jaar en ouder.

Zal Israël de meerderheidssteun in de VS verliezen in de komende decennia? De cijfers lijken daar wel op te wijzen.

Zie ook: New Survey Exposes Evangelical Support for Israel as Exaggerated

Trump vs. Biden

De andere grote uitkomst van de enquête was dat Israëliërs minder vertrouwen hebben in de Amerikaanse president Joe Biden dan in zijn voorganger Donald Trump.

Dit is niet echt een verrassing, gezien het feit dat Trump decennia van buitenlands beleid van de VS omgooide door Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël en de soevereiniteit van de Joodse staat op de Golan Hoogvlakte, naast andere belangrijke concessies. Dat leverde Trump de goedkeuring op van 71% van de Israëliërs die in 2019 door Pew werden ondervraagd.

Biden geniet het vertrouwen van 60% van de Israëli’s, nog steeds een sterke meerderheid, hoewel ze hem beschouwen als ver achterblijvend bij Trump in leiderschap en charisma.

Maar hoewel de Israëli’s Trump beter vonden dan Biden, beschouwden ze hem ook als “arrogant” (65%) en “gevaarlijk” (42% meervoud). Het is echter belangrijk op te merken dat deze eigenschappen niet noodzakelijk negatief zijn in Israël, een land waar velen geloven dat men een onbehouwen risiconemer moet zijn om effectief te zijn.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox