Amerikaanse en Pakistaanse moslimdelegatie bezoekt Israël

Afgezien van discussies met hooggeplaatste Pakistaanse politici, was het bezoek voor het grootste deel van de groep, die voor het eerst in Israël was, een ervaring die hen de ogen heeft geopend.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Abraham Akkoorden
De Sharaka delegatie bezoekt een huis in de Druzische stad Daliyat al-Carmel in de buurt van Haifa, op 12 mei 2022. Foto: David Isaac

Een delegatie bestaande uit 14 personen, voornamelijk bestaande uit Amerikaanse en Pakistaanse moslims, was van 8 tot 14 mei in Israël. Hun doel was steun te betuigen aan de Abraham-akkoorden, die in 2018 tussen Israël en verschillende moslimstaten werden gesloten. De 10-daagse reis, naar zowel Israël als naar de Verenigde Arabische Emiraten, leverde zowel positieve als negatieve publiciteit op. Vriendelijk ontvangen door Israëlische topambtenaren, waaronder president Isaac Herzog, werd de delegatie op sociale media aangevallen door Pakistaanse regeringsministers en senatoren.

De reis werd georganiseerd door Sharaka, een groep die de Abraham-akkoorden wil versterken door jonge veelbelovende vertegenwoordigers uit Israël en de Golfstaten samen te brengen. De reis werd georganiseerd in samenwerking met de American Muslim & Multifaith Women’s Empowerment Council (AMMWEC), een Amerikaanse groepering die haar doelstelling omschrijft als “het bevorderen van de mondigheid van moslimvrouwen” en het confronteren van “onverdraagzaamheid in al zijn vormen”.

“De belangrijkste boodschap van deze delegatie is het bestrijden van de misvattingen die bestaan over Israël,” vertelde Anila Ali, oprichtster van AMMWEC en een bestuurslid van Sharaka, aan JNS (Justification New Sart) tijdens een rondleiding door het noorden van Israël, waarbij ook het Druzische dorp Daliyat al-Carmel, Haifa en Nazareth werden bezocht.

“Sinds het begin van de Abraham Akkoorden heeft mijn organisatie altijd het idee ondersteund van Arabieren en Israëli’s die elkaar ontmoeten, van mens tot mens, met het oog op economische samenwerking en ten voordele van toekomstige generaties,” zei ze.

Politiek getinte aanvallen

De reis kreeg extra aandacht toen de groep werd verwelkomd door president Herzog, in de residentie van de president in Jeruzalem, en daardoor scherp werd bekritiseerd in Pakistan. Ali zelf werd op Twitter aangevallen door Shireen Mazari, een Pakistaanse politica en voormalig federaal minister voor mensenrechten, die Ali door middel van een bizarre beschuldiging ervan betichtte deel uit te maken van een Amerikaans complot, om het Pakistaanse regime te veranderen.

De voormalige Pakistaanse senator Mushtaq Ahmad Khan, lid van een islamistische politieke partij, richtte zijn kritiek op de in Islamabad woonachtige journalist Ahmed Quraishi, die de delegatie vergezelde. In een tweet gedateerd 11 mei, plaatste Khan een foto van de Sharaka-delegatie in Jeruzalem met Quraishi in het rood omcirkeld, waarbij hij hem ervan beschuldigde een Pakistaanse staatsambtenaar te zijn, die pogingen ondernam om de huidige regering zwart te maken.

Quraishi ontkende elke connectie met de Pakistaanse regering en vertelde JNS dat populistische, op samenzweringen gebaseerde beschuldigingen helaas maar al te vaak voorkomen binnen de Pakistaanse politiek.

Een ontdekkende ervaring

Afgezien van de gevechten met hooggeplaatste politici, was het bezoek voor de meesten van de groep, die voor de eerste keer in Israël waren, een ontdekkende ervaring.

“De groep had veel vooroordelen, niet over het Joodse volk op zich, maar over Israël, omdat het land veelvuldig gedemoniseerd wordt als zijnde een land dat de Palestijnen verslindt,” zei Ali. “En dat beeld is bij ons bijgesteld. Nu praten we met hen en zeggen ze: ‘Waarom hebben de Palestijnen jullie aanbiedingen niet geaccepteerd?’ Ze beginnen te begrijpen dat het Joodse volk in Israël vrede wil.”

“Ik wilde hen hetzelfde laten ervaren als wat ik tijdens mijn eerste reis heb ervaren,” zei ze. Tijdens haar eerste bezoek drie jaar geleden, maakte Ali een rondreis door Israël en in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit, waarbij ze Palestijnse leiders als Hanan Ashrawi ontmoette. Ali zei dat ze getroffen was door de gelijkenis tussen de houding van de Palestijnen, en die van sommige vrouwen die ze via AMMWEC helpt. Ze merkte op dat de vrouwen die klaagden over het gedrag van hun echtgenoten, in het verleden bleven steken, en door die mindset maar niet vooruit konden komen. Ook de Palestijnen blijven achterom kijken en blijven maar grieven koesteren tegen Israël, zei ze.

Ali noemde de reis “baanbrekend” en stelde vast dat groepen met een moslimmeerderheid niet naar Israël willen reizen, iets wat zij wil veranderen. “Ik denk dat dit een baanbrekende tournee wordt, omdat al deze mensen terug zullen gaan en zullen delen wat ze hebben gezien. We gaan veel sociale media gebruiken en we gaan mensen uitnodigen om opnieuw mee te gaan met Sharaka en zelf te ervaren en te leren,” zei ze.

Veiligheid, Saoedi-Arabië en Israëlische vriendelijkheid

Een lid van de delegatie, Mahmood Mushtaq, die opgroeide in Pakistan en nu in Houston woont, vertelde JNS dat wat hij in Israël heeft aangetroffen voor hem “totaal onverwacht” was. Hij zei dat hij zijn kennis over Israël uit de media had geleerd en alleen had gehoord over “de onderdrukking van de Palestijnen, het gebrek aan stabiliteit, maar al deze dingen die ik had gehoord waren totaal verkeerd,” zei hij. “De mensen die ik heb ontmoet zijn vriendelijk. Ze hebben geen vooroordelen tegen wie dan ook. Niemand zegt: ‘O, je bent niet joods.’ Niemand neemt je in de maling.”

“En feitelijk, uit de persoonlijke verhalen die ik zelf heb gehoord, maar ook na mijn bezoek aan Yad Vashem [het Israëlische Holocaust-museum], begrijp ik heel goed dat veiligheid de belangrijkste zorg moet zijn voor het Joodse volk,” zei hij.

Mushtaq, die in de olie-industrie werkt en daardoor vertrouwd raakte met verschillende moslimlanden, zei dat Saoedi-Arabië de sleutel tot het welslagen van de Abraham akkoorden zal zijn. “Niet alleen omdat Saoedi-Arabië een belangrijke financiële positie heeft binnen de moslimwereld en via haar belangrijke economische positie vele moslimlanden, waaronder Pakistan, financiert, maar ook omdat het de bewaarder is van de twee heiligste plaatsen van de islam,” zei hij.

Verreikende gevolgen

Fishel Benkhald, een van de weinige publiekelijk erkende Joden in Pakistan, die in Karachi woont, reisde ook mee met de groep. Hij is als civiel ingenieur opgeleid en werkt voor de Star-K, een koosjer certificeringsbureau. Hij droeg een zwart keppeltje met een Davidsster op zijn rever.

Hij legde uit aan JNS dat vertellen dat hij de Abraham Akkoorden “steunt”, deze zaak geen recht doet. “Het gaat veel dieper. Het gaat erom onze onze kinderen te beïnvloeden, niet alleen de kinderen van Arabieren in het Midden-Oosten, maar ook die van moslims die geboren en getogen zijn in Westerse landen,” zei hij.

“Dit initiatief moet een succes worden,” zei hij, opmerkend dat wat als een lokaal Israëlisch-Palestijns geschil zou moeten worden beschouwd, is uitgegroeid tot een obsessie binnen de hele moslimregio. “Ik woon in Pakistan, honderden kilometers verwijderd van het Midden-Oosten, van Israël en van de Palestijnen, maar het raakt me. Deze industrie gericht op het creëren van verontwaardiging verspreidt zich tot in mijn huis, daar in Pakistan.”

“De Pakistaanse cultuur had nooit enig antisemitisme in zijn DNA. Het werd er later ingebracht toen de staat Israël werd opgericht,” zei Benkhald, eraan toevoegend dat hij gelooft dat de toespraken die in het Arabisch tegen Israël worden gehouden, steeds weer werden vertaald en woord voor woord werden herhaald in Pakistan, via zeer succesvolle media en religieuze oproepen tot moslimsolidariteit.

“Wanneer een persoon een bepaalde groep mensen ontmenselijkt op basis van ras, religie of geloofsovertuiging, zul je na een paar jaar, hoe rationeel je ook bent, hoe logisch je ook probeert te denken, de gedachte in je achterhoofd beginnen te krijgen dat er iets aan de hand is. Dat is nu eenmaal de menselijke natuur,” zei hij.

Benkhald ziet de Abraham Akkoorden als een kans om de wurggreep, die het Israëlisch-Palestijnse conflict tot nu toe op de regionale politiek heeft gehad, te doorbreken. Hij zei dat de VAE en Pakistan al lang uitgebreide betrekkingen onderhouden en dat de VAE invloed heeft in zijn land.

Hij stelt dat het in het belang van Pakistan is om betrekkingen met Israël te onderhouden, gezien de technologische bekwaamheid van dit land, waarbij hij opmerkte dat zijn land door droogte wordt bedreigd en van de vooruitgang van Israël zou kunnen leren. “Tachtig procent van ons water gooien we, door gebrek aan infrastructuur, gewoon weg in zee. Dat is veel te veel voor een bevolking van 220 miljoen mensen,” zei hij.

Het hoofd opheffen

Hoewel Pakistan en Israël geen officiële diplomatieke betrekkingen onderhouden, slaagde Benkhald erin toestemming te krijgen om de Joodse staat te bezoeken. Hij voerde aan dat vrijheid van godsdienst in de Pakistaanse grondwet staat, en dat hij als zodanig het recht heeft Jeruzalem te bezoeken, de heiligste plaats binnen zijn godsdienst.

“Ik heb de plicht mijn grondwet te handhaven en daarvoor ben ik bereid te vechten. Ik dien niet alleen het hogere doel van de Abraham akkoorden, maar ik dien ook het hogere doel van steun aan mijn land door de suprematie van mijn grondwet te steunen. Ik sla twee vliegen in één klap, of misschien beter gezegd, maak twee vrienden door één kop koffie aan te bieden,” zei hij.

“En dus, hier ben ik in Israël, op een Pakistaans paspoort,” voegde hij eraan toe. “En het is bekend in Pakistan, en ik ga terug met opgeheven hoofd en heb niets te verbergen.”

Een dag voordat ze op 14 mei naar de luchthaven gingen om aan het VAE-gedeelte van hun reis te beginnen, overleed Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, President van de Verenigde Arabische Emiraten. Eenmaal in Dubai, woonde de Sharaka delegatie een herdenking bij, georganiseerd door de Joodse gemeenschap van de stad, om hun medeleven te betuigen en hun solidariteit met de VAE te betuigen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox