Amerikaanse Congresleden geloven de leugen: christenen in Jeruzalem zijn in gevaar!

Aantoonbaar valse beweringen – nepnieuws, zo u wilt – zetten Amerikaanse wetgevers aan tot het eisen van onmiddellijke bescherming voor christenen in de Heilige Stad.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Jeruzalem, christenen, nepnieuws
De lasterlijke beschuldiging dat Israël christenen uit het Heilige Land verjaagt, keert steeds meer christenen tegen de Joden. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

Alsof ze echt om christenen geven. Maar omdat Israël erbij betrokken is, en het weer een kans is om de Joodse staat te besmeuren, heeft een groep Amerikaanse Congresleden een brief geschreven over een nepcrisis rond de christelijke inwoners van Jeruzalem (van wie ik er eentje ben).

De brief, die aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken werd gestuurd, luidt als volgt:

“In de afgelopen maanden hebben de leiders van christelijke kerken in Jeruzalem, waaronder de Grieks-Orthodoxe Kerk, de Katholieke Kerk en anderen zich in het openbaar uitgesproken over de toenemende uitdagingen waarmee de christelijke gemeenschappen in Jeruzalem worden geconfronteerd.

“Hoewel de Israëlische regering heeft toegezegd de rechten van alle religieuze minderheden in Jeruzalem te beschermen, vormen de acties van radicale groeperingen een bedreiging voor de veiligheid en de levensvatbaarheid op lange termijn van de christelijke eredienst en aanwezigheid in de stad.”

Met andere woorden: als de regering van de VS niet snel iets doet, zullen er binnenkort misschien geen christenen meer over zijn in Jeruzalem. Alsof er een actieve en gecoördineerde campagne is om de stad te zuiveren van de volgelingen van Jezus. Ik kan u verzekeren: dat is niet zo.

Oh, en om geen misverstand te laten bestaan, de “radicale groepen” die door de congresleden worden genoemd zijn Joods. Het is twijfelachtig of zo’n brief ooit geschreven zal worden als reactie op de moslimvervolging van christenen.

De Amerikaanse congresleiders lijken te reageren op twee recente verklaringen van traditionele (lees: orthodoxe en katholieke) kerkleiders in Jeruzalem.

De eerste kwam medio december vorig jaar, in de aanloop naar Kerstmis, en beschuldigde “radicale groepen”, waarvan wordt aangenomen dat het Joden zijn, van “frequente en aanhoudende aanvallen op christenen in het hele Heilige Land.”

Hun conclusie was dat deze (Joodse) groepen “de aanwezigheid van christenen wilden verminderen”. Kerkelijke en politieke leiders over de hele wereld reageerden ontzet en noemden dit nieuwe pleidooi van christenen in het Heilige Land “ongekend”.

De tweede verklaring kwam eind maart, toen een katholieke woordvoerder een dringende mededeling deed dat het aantal christenen was teruggebracht tot slechts 1% van de bevolking van Jeruzalem!

Natuurlijk liet hij enkele belangrijke details weg.

Hij had gelijk toen hij zei dat Jeruzalem ooit 300.000 christelijke inwoners had en dat zij destijds 25% van de plaatselijke bevolking uitmaakten. En hij had ook gelijk toen hij opmerkte dat vandaag de dag het aantal christenen in Jeruzalem slechts 16.000 bedraagt.

Maar daar stopte hij, en liet zijn publiek de voor de hand liggende conclusie trekken dat Israël Jeruzalem van christenen had gezuiverd, recht onder de neus van het Westen.

Een snelle controle van de feiten leert echter dat de grote uittocht van christenen plaatsvond tussen het midden van de jaren 1940 en het midden van de jaren 1960, toen de oostelijke helft van Jeruzalem, waar alle christenen woonden, bezet werd door moslims, namelijk het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië.

Sinds Jeruzalem weer in Israëlische handen is gevallen, is de christelijke bevolking er alleen maar toegenomen.

Zie: Kerkelijke woordvoerder liegt over waarom Jeruzalems christelijke bevolking is gekrompen

Het is een schande dat de eerder genoemde Congresleden hun staf niet een beetje aan fact-checking hebben laten doen voordat ze hun naam onder die brief zetten. Zulke roekeloosheid wakkert nepnieuws alleen maar aan.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox