Kerkelijke woordvoerder liegt over waarom de christelijke bevolking van Jeruzalem is gekrompen

Katholieke ambtenaar die de Palestijnse lijn volgt, beweert dat “Joods extremisme” op z’n minst een deel van het probleem is.

Door | | Onderwerpen: Jeruzalem, christenen
Foto: Hadas Parush / Flash90

Ooit vormden christenen een veel hoger percentage van de bevolking van Jeruzalem, en kerkelijke functionarissen willen ons doen geloven dat Israël de schuld is van hun verminderde aantal.
Maar zelfs een vluchtig onderzoek van de beschikbare historische feiten toont aan dat dit een leugen is, en nog een kale ook.

In weer een van zijn samenzweerderige persberichten schreef de woordvoerder van de Raad van Hoofden van Katholieke Kerken in Jeruzalem, Wadih Abu Nassar, deze week dat, terwijl christenen ooit 25% van de bevolking van Jeruzalem uitmaakten dat vandaag is gekrompen tot slechts 1%.

De reden? Volgens Abu Nassar spelen economische moeilijkheden een rol, maar tot de “belangrijkste” factoren die christenen uit Jeruzalem verdrijven behoren aanvallen van Joodse “extremisten” en de uitbreiding van de Israëlische “nederzettingen”.

Voor iedereen die ook maar een paar minuten van zijn tijd wil nemen om dit te controleren, zijn deze beweringen aantoonbaar onjuist.

Maar omdat zo velen ofwel te lui zijn ofwel geneigd zijn om elke laster te geloven die naar Israël wordt geslingerd, heeft blogger Elder of Ziyon het onderzoek voor u gedaan en de feiten op een rijtje gezet:

  • De laatste keer dat christenen 25% uitmaakten van de bevolking van Jeruzalem was in 1922. Sindsdien zijn er heel veel Joden naar de stad verhuisd, waardoor de bevolkingsbalans is verschoven.
  • Jeruzalem telde op een bepaald moment bijna 300.000 christelijke inwoners, nu nog maar 16.000.
  • De scherpe daling van de christelijke bevolking deed zich voor tussen het midden van de jaren veertig en het midden van de jaren zestig.
  • In die twee decennia werd Oost-Jeruzalem geregeerd door het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië.
  • Sinds Israël in 1967 de controle over Oost-Jeruzalem heeft verworven, blijkt uit de gegevens dat de christelijke bevolking van Jeruzalem opnieuw is toegenomen. U kunt de gegevens hier zelf bekijken: Demografische geschiedenis van Jeruzalem

De christelijke bevolking van Jeruzalem is dus inderdaad gedaald, een stuk zelfs. Maar die afname vond volledig plaats in een periode waarin de helft van de stad, de helft waar christenen wonen, door moslims werd bestuurd.

Het was de Jordaanse bezetting die de christenen uit de stad verdreef. De hereniging van Jeruzalem door Israël is in vergelijking daarmee een zegen geweest voor de christelijke bevolking.
Als er iets is wat Abu Nassar zou  moeten doen, dan is het dus Israël bedanken! Op zijn minst zou hij, als christen, het Woord van God in acht moeten nemen: Gij zult geen vals rapport verspreiden. Gij zult u niet verenigen met een boosaardig man om een boosaardige getuige te zijn (Exodus 23:1).

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox