“Als dat de Messias is, dan bekeer ik me tot de islam”

De seculiere mainstream media in Israël waren vorige week geïrriteerd over hoe eenvoudig de politiek van de Joodse staat kan worden opgeschrikt door gepraat over Messiaanse hoop en nationale verlossing.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: politiek, Bijbel
Werd Idit Silman overgehaald uit de regering te stappen door rabbijnen die spraken over verlossing en de komst van de Messias? Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Twee weken geleden veroorzaakte Idit Silman, lid van coalitiepartij Yamina van premier Naftali Bennett, een politieke aardbeving toen zij abrupt uit de huidige eenheidsregering stapte.

Silman verklaarde later dat ze niet langer zitting kon nemen in een coalitie met linkse en islamistische partijen die volgens haar het Joodse karakter van Israël schaden.

Volgens het Hebreeuwstalige nieuwsportaal Srugim werd Silman aangemoedigd om die drastische stap te nemen door bepaalde rabbijnen die haar vertelden dat ze Israëls nationale verlossing zou helpen door de coalitie te verzwakken.

Een vooraanstaande columnist van het mainstream nieuwsportaal Ynet reageerde op het nieuws: “Plotseling begrijp je hoe de staat Israël heen en weer kan worden geschommeld als een schip op stormachtige zeeën vanwege enkele rabbijnen die één vrouw vertellen dat zij de Messias is. En zij trapte erin.”

Dezelfde columnist merkte op dat terwijl Silman “in de spiegel kijkt en de Messias ziet, Netanyahu juist de ezel ziet waarop de Messias het toneel zal betreden,” een duidelijke verwijzing naar Jezus en hoe Hij Jeruzalem binnenging voorafgaand aan Zijn offer.

Een andere mainstream columnist van de linkse krant Ha’aretz tweette dat als de Messias zal komen naar het evenbeeld van Idit Silman, hij bereid zou zijn zich tot de islam te bekeren.

Het heen-en-weer gepraat roept een interessante vraag op: in hoeverre beïnvloedt onze moderne politiek Gods verlossingsplan?

De christelijke wereld neigt naar de opvatting dat Gods wil zal worden volbracht op Zijn tijd, ongeacht wat wij doen, en dus is politiek van weinig belang voor het grote plan van verlossing.

De rabbijnen neigen naar de andere kant, vooral in een wereld waarin Israël herboren is. Het Jodendom leert vaak dat de goddelijke wil kan worden verhaast, vertraagd en zelfs veranderd door de daden en interventies van de mens. Een vaak genoemd Bijbels voorbeeld hiervan is Abrahams succesvolle lobby voor de zondige steden Sodom en Gomorra, of Gods besluit om Israël 40 jaar in de woestijn te laten ronddolen vanwege het rapport van de tien angstige verspieders, in plaats van onmiddellijk het Beloofde Land binnen te trekken.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox