50.000: nieuw jaarlijks record van Joodse bezoeken aan de Tempelberg

Terwijl moslims de heilige plaats vrij betreden, worden Joden gescreend, gefouilleerd en mogen ze geen Joodse religieuze voorwerpen meenemen.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Tempelberg
Joden bovenop de Tempelberg - een groeiend fenomeen. Foto: Netanel Malchutya / TPS

Joodse gelovigen die de Tempelberg bezoeken, hebben deze week een nieuw record gevestigd. Het aantal Joodse bezoeken aan de heilige plaats, sinds het begin van het Joodse jaar, overschreed de grens van 50.000 overschreed.

Dit precedent overtrof ruimschoots alle voorgaande jaren, die op minder dan 30.000 stonden.

Volgens de telling van de organisatie “Beyadenu – voor de Tempelberg” is dit aantal een stijging van 95% ten opzichte van vorig jaar, toen slechts 25.582 Joden de Tempelberg bezochten. Het is ook een stijging van 69% ten opzichte van het vorige record van 29.420.

Tom Nisani, CEO van Beyadenu, zei donderdag dat “ondanks de beperkingen, pesterijen, de beperkte vijf uur per dag en alleen op weekdagen beperking, ondanks alles – dit jaar een record werd gebroken in Joods bezoek. Het Joodse volk keert terug naar de Tempelberg! Het volgende doel is 100.000 bezoekers per jaar!”

Assaf Fried, van het bestuur van de Tempelberg, zei dat “het dramatische record op de Tempelberg het resultaat is van de grote transformatie die de afgelopen zeven jaar op de Tempelberg heeft plaatsgevonden. De Tempelberg is veranderd van een toneel van strijd die in de marge bleef, in een plaats van Thora en gebed.”

Deze historische cijfers werden opgetekend ondanks het feit dat het bezoek van Joden aan de Tempelberg, de heiligste plaats van het Jodendom, beperkt is in tijd en ruimte, alsook in het aantal bezoekers dat op een bepaald moment toegang krijgt. Hoewel het recht van Joden om de Tempelberg te bezoeken de laatste jaren is verbeterd, ontbreekt er nog veel. De staat Israël heeft de Joden die de Tempelberg bezoeken nog geen volledige vrijheid van godsdienst toegekend.

Terwijl moslims de heilige plaats vrij kunnen betreden, worden Joden door metaaldetectoren gescreend, gefouilleerd en mogen zij geen Joodse religieuze voorwerpen meenemen naar de plaats.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox