Emigratie Gazanen via ‘tussenpersonen’ kost veel geld

Palestijnen zamelen geld in om Egyptische autoriteiten om te kopen zodat ze Gaza kunnen verlaten.

Door Abigail Klein Leichman | | Onderwerpen: Gazastrook, oorlog in Israël, Egypte
Palestijnen willen Gaza verlaten. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

De internationale gemeenschap wil niet dat de Palestijnen Gaza verlaten, ook al lijden ze daar zogenaamd honger. De eis om de lijdende Palestijnen in de Gazastrook op te sluiten heeft als enige doel het conflict met Israël te laten voortduren, maar wordt verkocht als een humanitaire maatregel.

Israel Today meldde drie jaar geleden al dat een groot deel van de inwoners van Gaza wilde emigreren, maar dat dit verhinderd werd door Hamas. Vandaag is die wens nog sterker geworden, maar het is niet langer Hamas die de Palestijnen in de Gazastrook gevangen houdt, maar de internationale gemeenschap, vooral Egypte, dat begrijpelijkerwijs niet overspoeld wil worden door een geradicaliseerde Palestijnse bevolking.

Zichzelf helpen

Maar gelukkig is Egypte een Arabische staat waar je met een beetje “baksheesh“, of omkoping, een heel eind komt. Hoewel de grens tussen de Gazastrook en Egypte officieel gesloten is, lijkt het mogelijk deze over te steken, maar het is niet goedkoop.

Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, wenden duizenden inwoners van Gaza zich tot potentiële donateurs op het internet en vragen om geld voor de evacuatie van hun families uit de Gazastrook. Er zijn meer dan 1000 donatiepagina’s op de GoFundMe website, waar inwoners van Gaza geld vragen voor hun emigratie.

Inwoners van Gaza vragen om donaties om hen te helpen het land te verlaten. Screenshot

De blogger Elder of Ziyon ontdekte als eerste deze oproepen voor donaties. Hij schrijft: “De details op de donatiepagina’s vermelden niet direct ‘steekpenningen’, maar dat is wel wat ze bedoelen.

Eén pagina zegt dat ze €6.300 per gezinslid nodig hebben voor “vergunningen” en “overtochtkosten”. Een andere site heeft het over $10.000 tot $15.000 per persoon voor vergunningen en grensovergangen. Een ander heeft het over $5.500 voor volwassenen en $2.700 per kind, en weer een ander beweert dat er $7.000 nodig is voor een volwassene en $1.500 per kind.

Deze bedragen komen niet uit Egypte, maar van “tussenpersonen” die beloven de juiste mensen om te kopen om de Palestijnen eruit te krijgen, en die het geld misschien gewoon zelf in hun zak steken. Het vermoeden bestaat dat sommigen van hen banden hebben met de Egyptische geheime dienst.

Smokkelaars en reisbureaus

Elder of Ziyon haalt een rapport aan van de website Organised Crime and Corruption Reporting Project, waarin undercoverreporters contact opnamen met smokkelaars om uit te zoeken hoe ze de Gazastrook konden verlaten:

Het hoofd van een reisbureau in Gaza vertelde een verslaggever die zich voordeed als een potentiële klant dat hij elk $5.000 zou moeten betalen om zijn Palestijnse zus en moeder Gaza binnen zeven dagen te laten verlaten.

Het formele registratieproces door Hamas “is gestopt na de oorlog”, verklaarde de agent op 10 januari.

“De Palestijnse kant heeft niets meer te maken met deze vergunningen. Het is puur een operatie van de Egyptische inlichtingendienst,” voegde hij eraan toe.

In december namen de journalisten contact op met een andere agent in Egypte zonder bekende connecties met een reisbureau. Om zijn geloofsbrieven te bewijzen, stuurde de agent een kopie van zijn identiteitskaart, een ontvangstbewijs van een vorige klant en kopieën van Palestijnse paspoorten waarvoor hij uitreisvergunningen had gekregen.

“Je betaalt de helft van de prijs nu met Vodafone Cash – een online betaalmethode – en de rest wanneer je het land binnenkomt,” schreef hij.

Op de vraag of hij de namen kon geven van degenen die het land hadden verlaten en hun telefoonnummers, antwoordde hij: “Zuster… nadat ze de grens zijn overgestoken, vernietigen we om veiligheidsredenen hun aanvraag en alle persoonlijke gegevens. Als deze gegevens in handen van iemand vallen, zal dat een probleem zijn, begrepen?”

Veilige reis

Steun voor vrijwillige emigratie uit de Gazastrook wordt sinds 7 oktober ook besproken door Israëlische politici, maar voor de internationale gemeenschap is dit onderwerp taboe. Hoeveel de mensen in Gaza ook lijden, ze moeten blijven dienen als pionnen in de oorlog tegen Israël.

Zelfs in Israël beschouwen sommigen het vrijwillige vertrek uit Gaza als een etnische zuivering. Foto door Avshalom Sassoni/Flash90

Zelfs zogenaamde mensenrechtenorganisaties zijn het erover eens dat niemand de Gazastrook zou mogen verlaten. De inwoners van Gaza zijn het er echter niet mee eens en maken gebruik van de opties die voor hen beschikbaar zijn, ook al zijn deze helaas erg duur.

Misschien moet Israël deze weg ook bewandelen en het benodigde geld onofficieel online aan de Palestijnen doneren. Wat oorlog en internationale diplomatie niet kunnen bereiken, kan de Arabische traditie van baksheesh misschien wel.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox