Zwarte Hebreeërs dreigen te worden uitgewezen

Tientallen families van een afgescheiden factie van de Black Hebrews beweging, een groep Afro-Ameri­kanen, kregen deze week te horen dat ze 60 dagen hebben om Israël te verlaten, of een gedwongen uitzetting tegemoet te zien.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Zwarte Hebreeërs in het zuiden van Israël. (Foto: Jorge Novominsky/Flash90)

Ongeveer 3.000 Afro-Amerikanen, aangesloten bij de Black Hebrews beweging, wonen al sinds het einde van de jaren 1960 en het begin van de jaren 1970 in Israël. Na zich te hebben afgescheiden van de belangrijkste Black Hebrews sekte, begonnen zij als toeristen naar Israël te komen, maar ze zijn nooit meer weggegaan.

Zij beweren deel uit te maken van de Tien Verloren Stammen van Israël, maar ze zijn er niet in geslaagd bewijs aan te voeren dat overtuigend genoeg is om hen de rechten van het staats­burger­schap te verlenen. In de loop der jaren hebben sommige leden van de gemeen­schap, die grotendeels in de Negev-stad Dimona woont, een tijdelijke en permanente verblijfs­status gekregen. Een handvol van hen is staatsburger geworden.

Maar volgens het Israëlische Ministerie van Binnen­landse Zaken leeft het grootste deel van de Zwarte Hebreeërs illegaal in het land en moet het vertrekken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.