Zware regens en veel bliksems in geheel Israël

De zware regens van de afgelopen 24 uur zijn een zegen en een vloek; het waterpeil in het Meer van Galilea is gestegen, maar overstromingen zetten ook straten onder water. Er werd een recordaantal blikseminslagen geteld.

Door Aryeh Savir/TPS |

Israël heeft in de afgelopen 24 uur een toename van 1.664% van de blikseminslagen ondervonden ten opzichte van het meer­jaren­gemiddelde van november, meldde het Israel Electric Company’s (IEC) lightning lab donderdag. Het lab registreerde 2.097 inslagen sinds woensdagmiddag, toen een aanzienlijke winterstorm in het hele land begon.

Als de hemel­sluizen open gaan. Israël is deze maand meerdere malen door hevige regenval geteisterd. (Foto: David Cohen/Flash90).

Het grootste deel van de onweersactiviteit werd in de kustvlakte geregistreerd, van Ashkelon in het zuiden tot Haifa in het noorden, en in het binnenland rond de regio Lachish en het westelijk deel van Galilea.

Er waren zware overstromingen aan de kust als gevolg van de zware regenval. Straten in Bnei Brak en Ramat Hasharon kwamen onder water te staan, net als de grote snelwegen in het gebied Groot Tel Aviv.

Regen is een zegen en een vloek. Israëlische brandweerlieden zoeken naar mensen die vastzitten in een onder­gelopen parkeergarage na de zware regenval van vorige week. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)>

Daarnaast opende zich een diep zinkgat in een straat in de stad Ashkelon. In Kafr Manda, een Arabisch dorp net ten noorden van Nazareth, stortte een keermuur in, raakte een nabijgelegen auto en vernielde deze volledig.

Het niveau van de Kinneret, het Meer van Galilea, steeg in de afgelopen 24 uur met wel 2,5 cm, volgens de Water Autoriteit.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.