Zuid-Afrika ontneemt Joodse cricketspeler aanvoerderschap

David Teeger droeg zijn “Rising Star” prijs afgelopen oktober op aan Israël en de IDF-soldaten die vechten in de Gazastrook.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: antisemitisme, Gaza
Het Zuid-Afrikaanse U19-team ontnam de Joodse cricketer David Teeger zijn aanvoerdersschap - 12 januari 2024, met dank aan de Zuid-Afrikaanse regering.

Het Zuid-Afrikaanse nationale team voor spelers onder 19 jaar heeft vrijdag de Joodse cricketer David Teeger zijn aanvoerderschap ontnomen, naar verluidt uit “bezorgdheid over zijn veiligheid” na zijn pro-Israëlische opmerkingen voor het begin van de World Cup.

“Zoals bij al dit soort evenementen, heeft Cricket Zuid-Afrika (CSA)] regelmatig veiligheids- en risico-updates ontvangen met betrekking tot de World Cup. We hebben te horen gekregen dat protesten in verband met de oorlog in Gaza te verwachten zijn op de toernooivelden”, luidt een verklaring van de bond.

“We hebben ook vernomen dat de protesten zich waarschijnlijk zullen concentreren op de positie van U19-captain David Teeger en dat het risico bestaat dat ze kunnen leiden tot conflicten of zelfs geweld, ook tussen rivaliserende groepen demonstranten,” voegde de bond eraan toe.

  • Zuid-Afrika: Joodse cricketer David Teeger is ontheven als aanvoerder van Zuid-Afrika op het WK onder 19 jaar uit angst dat hij het doelwit zal worden van protesten in verband met de oorlog in Gaza: “Dit is in het belang van alle spelers, het SA U19 team en David zelf” – Amichai Stein (@AmichaiStein1) 12 januari 2024

In de verklaring stond: “De CSA heeft de hoogste plicht om de belangen en veiligheid van alle betrokkenen bij het WK te beschermen en moet daarom het professionele advies respecteren van degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van deelnemers en toeschouwers.

“De CSA heeft besloten dat David moet worden ontheven van het aanvoerderschap voor het toernooi. Dit is in het belang van alle spelers, het SA U19 team en David zelf. David blijft een belangrijk en actief lid van het team en we wensen hem en het team veel succes tijdens het toernooi,” aldus de verklaring.

In oktober werd Teeger geëerd met een “Rising Star” award tijdens een Joodse prijsuitreiking.

“Ja, ik heb deze prijs gekregen en ja, ik ben nu ‘de rijzende ster,’ maar de echte ‘rijzende sterren’ zijn de jonge soldaten in Israël,” zei Teeger toen. “En ik wil hem opdragen aan de staat Israël en aan elke soldaat die vecht zodat we kunnen leven en slagen in de diaspora.”

De Zuid-Afrikaanse Joodse Raad van Afgevaardigden (SAJBD) bestempelde Teegers ontheffing als een “schandalige daad van antisemitisme”.

“Er is geen andere basis voor deze beslissing dan het feit dat Teeger Joods is”, luidt een verklaring van SAJBD-voorzitter Karen Milner.

“Dit is niet de eerste keer in onze geschiedenis dat Joden uit sportorganisaties worden gezet. Het is beschamend dat de CSA een weg inslaat die gevaarlijk veel doet denken aan Nazi-Duitsland, toen Joden actief werden gediscrimineerd, ook in sportclubs. De SAJBD zal alles doen wat in haar macht ligt om tegen deze gemene vooroordelen te vechten. Er is geen plaats voor Jodenhaat en elke vorm van discriminatie in Zuid-Afrika,” voegde Milner toe.

Vorige week diende Zuid-Afrika een genocideaanklacht in tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof en eiste een onmiddellijke stopzetting van de militaire operatie tegen Hamas-terroristen in de Gazastrook.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Zuid-Afrika ervan te handelen als de “legale arm” van Hamas.

“Vandaag waren we getuige van een van de grootste hypocrisies in de geschiedenis, verergerd door een reeks valse en ongegronde beweringen,” zei woordvoerder Lior Haiat van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zuid-Afrika “verdraaide volledig de realiteit in Gaza na het bloedbad van 7 oktober en negeerde volledig het feit dat Hamas-terroristen Israël infiltreerden, Israëlische burgers vermoordden, executeerden, afslachtten, verkrachtten en ontvoerden… in een poging om genocide uit te voeren,” voegde Haiat eraan toe.

De rechtszaak van Pretoria in Den Haag probeert Hamas in staat te stellen om de oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en seksuele misdaden die het herhaaldelijk heeft gepleegd op 7 oktober, zoals zijn leiders hebben verklaard, opnieuw te plegen,” zei Haiat.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwees zaterdagavond naar de “hypocriete aanval in Den Haag” in een toespraak ter gelegenheid van de 100e dag van de oorlog van Israël tegen Hamas.

“In de moordtunnels van Gaza vonden onze troepen kopieën van Mein Kampf van Hitler. In een huis in Gaza vonden ze een kindertablet met een afbeelding van Hitler als screensaver. Het was niet voor niets dat de Duitse kanselier [Olaf] Scholz, na het zien van de gruweldaden van het bloedbad van 7 oktober, zei: ‘Hamas zijn de nieuwe nazi’s’,” zei de premier.

“De Staat Israël, de IDF en onze veiligheidsdiensten voeren een ongeëvenaarde morele en rechtvaardige oorlog tegen de Hamas-monsters, de nieuwe nazi’s. Deze internationale lastercampagne zal onze hand of onze vastberadenheid om tot het einde te vechten niet verzwakken, want er is iets veranderd in de geschiedenis van ons volk,” vervolgde hij.

“Antisemitisme is hetzelfde antisemitisme, maar de status van het Joodse volk is fundamenteel veranderd. Want vandaag hebben we een staat. Vandaag hebben we strijdkrachten en heldhaftige soldaten die ons volk beschermen. Wat er op 7 oktober is gebeurd, zal niet meer gebeuren. Dat is onze missie. Dat is onze plicht,” voegde hij eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox