Zoom-meeting met Israëlische en Iraanse ministers

Een historische ontmoeting tussen een Israëlische minister en een hoge Iraanse ambtenaar vond deze week plaats tijdens een internationale media­conferentie via Zoom. Is dit een kleine eerste stap in de richting van normalisatie?

Door Yossi Aloni |

Minister van Communicatie Yoaz Hendel (foto) nam deel aan de ‘ITU Telecom Digital’ conferentie. Het doel van de conferentie is om een wereldwijd platform te bieden voor het versnellen van innovaties op het gebied van ICT, dat gericht is op economische ontwikkeling en digitale oplossingen; het moet ook functioneren als forum voor het delen van kennis en aanbevolen werkwijzen en voor het stimuleren van netwerken die landen, toezichthouders, organisaties en de academische wereld met elkaar verbinden.

Hendel sprak tijdens een ronde tafel over de rol van digitale techno­logieën tijdens en na de Corona-pandemie. De conferentie werd ook bijgewoond door een vertegenwoordiger van Iran, de onderminister van Technologie en Innovatie, Sattar Hashemi.

De organisatoren van de conferentie vreesden dat de Iraanse functionaris het gesprek zou verlaten zodra Hendel zou spreken, maar verrassend genoeg bleef de Iraniër tijdens het gesprek zitten en luisterde hij zelfs naar de opmerkingen van Hendel.

Hendel maakte van de gelegenheid gebruik om een boodschap te sturen naar zowel Iraanse functio­narissen als burgers: ‘Technologie kan een brug zijn tussen burgers en tussen landen, zelfs tussen landen die geen diplomatieke banden hebben. De Staat Israël zet zich in om mensen met elkaar te verbinden, dat is wat we willen doen in het Midden-Oosten en over de hele wereld. De rol van technologie is het verbinden van mensen, het redden van levens en het verbeteren van de kwaliteit van het leven. We moeten verbinding maken, en niet vernietigen…’

De Iraanse vertegenwoordiger luisterde beleefd naar de boodschap van Hendel en reageerde niet. Toen de Iraniër aan de beurt was om te spreken, deed Hendel het zelfde bij hem.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.