Zomertijd! Maar waar is de zomer?

door Dov Eilon

De nacht van 24 op 25 maart, gaat in ons land de zomertijd in, maar verder blijft het winters. Terreur en Corona verdringen berichten uit Oekraïne.

Het dagelijkse leven in Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Goedemorgen, beste lezers!

Een jaar geleden om deze tijd vierden we bijna Pesach, ook bekend als het Lentefeest. Maar omdat we dit jaar een schrikkeljaar hebben en het Joodse jaar daardoor 13 maanden telt, vieren we Pascha pas op 15 april. En dat is maar goed ook, want er is hier thuis geen teken van lente. Integendeel, als ik uit mijn raam kijk, lijkt het wel of we nog midden in de winter zitten. Het is grijs, koud en het giet van de regen. De temperatuur is 9 graden op dit moment. De volgende nacht om 2 uur zetten we onze klokken een uur vooruit, de zomertijd begint in Israël, wat een grap.

Waar is de lente? Hier in Israël heerst de winter nog, ondanks de zomertijd die nu is ingegaan. (Foto: Dov Eilon)

Ik had onze oudste zoon er al van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het koude weer, want sinds hij terug is van een korte skivakantie in de Zwitserse Alpen, is het hier kouder dan daar. Maar alle gekheid op een stokje, het is goed dat we nog wat regen krijgen, want zodra het weer warm is, zullen we de koude dagen missen. Daar ben ik zeker van. Je verlangt altijd naar wat je op dit moment niet hebt.

Ons dagelijks leven wordt deze dagen gekenmerkt door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, een heroplevende golf van terreur hier bij ons en de eerste tekenen van een nieuwe coronagolf. Ja, corona heeft nu weer een plaats in het dagelijkse nieuws. Opnieuw worden de nu beroemde medici uitgenodigd in de televisiestudio’s.

De wrede terreuraanslag in Be’er Sheva van eergisteren heeft ons weer met beide benen op de grond gezet en de berichten over de oorlog in Oekraïne een beetje naar achteren geschoven. Iedereen maakt zich eerst zorgen om zijn eigen problemen. Het is verschrikkelijk wat er in Be’er Sheva is gebeurd. Vier mensen werd het leven ontnomen. En dat allemaal omdat ze Joden waren. Van de regering wordt verwacht dat ze iets doet tegen terreur, om de burgers te beschermen. Maar is hier een oplossing voor? Helaas lijkt het erop dat Israël, zelfs na bijna 74 jaar, nog steeds moet vechten voor zijn bestaan.

En ondanks alles, gaat het dagelijkse leven door. Vandaag is het donderdag, we wachten op onze jongste zoon om thuis te komen van zijn legerbasis voor het weekend. En op Shabbat zullen we eindelijk weer met de hele familie aan dezelfde tafel zitten. En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël

Ondanks de lente en de zomertijd die vannacht is ingegaan, blijft het winters. Meer regen wordt verwacht in het noorden en midden van Israël, vergezeld van onweersbuien. In de bergen in het noorden kan er op grote hoogte af en toe sneeuw vallen. Ook in de Negev zal het vandaag regenen. Aan de kust bestaat het risico van overstromingen en in de woestijn van Judea kunnen zich plotselinge overstromingen voordoen. Het zal veel te koud blijven voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximumtemperaturen verwacht: Jeruzalem 6 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 11 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 14 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Beersheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gestegen en ligt nu -209,39 m onder de zeespiegel. Hij is slechts 59 centimeter te kort voor de bovengrens!

Het sneeuwde gisteren in de noordelijke Golan Hoogvlakte. Wat een lente! (Foto: Avi Mor / Flash90)

Trouwens, het nieuwe april-mei nummer van Israel Today gaat een dezer dagen ter perse, dus onze leden zullen het nieuwe blad binnenkort in hun brievenbus vinden. Als u ook ons tijdschrift wilt ontvangen, klik dan hier. Namens de hele redactie wens ik u alvast een heerlijk weekend en een gezegende Shabbat. Hou je goed.

Shalom vanuit een regenachtige Modiin!

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox