Zoet protest tegen Ben & Jerry’s: gratis Israëlisch ijs

In New York werd een unieke protestmars gehouden tegen de Amerikaanse ijsfabrikant Ben & Jerry’s en zijn ongehoorde beslissing om de verkoop van ijs in Joodse nederzettingen in Judea en Samaria te boycotten!

Door Yossi Aloni |

Als onderdeel van een protestmars van een aantal Joodse organisaties in Manhattan tegen Ben & Jerry’s, hadden de initiatiefnemers iets heel bijzonders in petto voor de de New Yorkers: een koele verfrissing met een politieke boodschap.

De organisatoren van de demonstratie, die begon bij de grootste openbare bibliotheek van Manhattan en eindigde op Time Square voor het filiaal van Ben & Jerry’s, hadden in feite tien ijscowagens ingehuurd. Zij deelden gratis Israëlisch ijs met Israëlische vlaggen uit aan voorbijgangers. Door de grote augustushitte in New York trok de actie veel aandacht en het unieke protest werd zeer goed ontvangen, zelfs door moslimgezinnen en hun kinderen die genoten van het gratis Israëlische ijs.

IJs overbrugt verschillen en culturen. (Foto: Luke Tress/Flash90)

De organisatoren van dit zoete protest zeiden dat zij tegen antisemitisme en illegale handelsboycotten tegen Joden en de Joodse staat waren. Zeven Amerikaanse staten overwegen intussen de investeringen van hun pensioenfondsen in Ben & Jerry’s en het moederbedrijf stop te zetten uit protest tegen het besluit van Ben & Jerry’s met betrekking tot de boycot van de nederzettingen.

De voorzitster van het bestuur van Ben & Jerry’s, Anuradha Mittal, heeft toegegeven dat de ijsfabrikant oorspronkelijk van plan was om niet alleen de betwiste gebieden, maar geheel Israël te gaan boycotten, bericht UwI. Dit besluit werd verhinder door moeder­maat­schappij Unilever.

Lees ook:
Hoe is het met Ben & Jerry’s boycotactie?,
Ben & Jerry’s lijdt groot verlies na boycotactie,
Joodse steun aan Ben & Jerry’s steunt antisemitisme,
Duitse stichting vecht voor Israël tegen Ben & Jerry’s

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.