Zo zag de Gazastrook er uit voor de oorlog

In deze video leidt een vriendelijke jongeman je langs de mooiste plekken in de Gazastrook. Hij had er zo kunnen zijn.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: Gaza, Gazastrook

Beschrijvingen van de Gazastrook zijn altijd of heel negatief of heel positief geweest, afhankelijk van de politieke motivatie erachter. Als men medelijden met de Palestijnen wilde oproepen, werd de Gazastrook in een somber, deprimerend licht afgebeeld, terwijl als men de “cultuur” van de Palestijnen wilde benadrukken om hun aanspraak op een eigen staat te onderstrepen, de Gazastrook als mooi en succesvol werd afgeschilderd.

Meestal rijden Palestijnse propagandisten echter op de medelijdenstrein en noemen de Gazastrook de “grootste openluchtgevangenis” omdat het “belegerd” wordt door Israël. Op sociale media circuleren foto’s waarop verwoeste gebouwen in Gaza te zien zijn naast barakken in Auschwitz, in de trant van “de Joden doen de Palestijnen aan wat hen (zogenaamd) is aangedaan”.

Tijdens de huidige oorlog, waarin grote delen van Gaza met de grond gelijk worden gemaakt, wordt natuurlijk het lijden van de Palestijnen benadrukt, maar meestal zonder te vermelden dat Hamas dit lijden heeft veroorzaakt en er onmiddellijk een einde aan zou kunnen maken.

Het lot van de inwoners van Gaza is verschrikkelijk, maar je moet je frustratie richten op de daders en niet op de andere slachtoffers van Hamas.

De frustratie wordt nog groter als je kijkt naar video’s zoals die hieronder, waarin de mooie kanten van Gaza worden getoond. Want de strook had de kans om het “Singapore van het Midden-Oosten” te worden. Maar Hamas koos voor terreur. Niemand zou gelukkiger zijn geweest met een welvarende, voorspoedige en vreedzame Gazastrook dan de Israëli’s en niemand heeft zo zijn best gedaan als Israël om deze droom te verwezenlijken.

Helaas is die droom voorbij en ligt de Gazastrook in puin. De volgende video van TRT-World, een Turkse nieuwszender, toont Gaza zoals het er vier jaar geleden uitzag. Zoals je van deze omroep zou verwachten, wordt de clip als volgt beschreven:

“Ondanks drie oorlogen, duizenden doden en een 12 jaar durende Israëlische belegering, hebben Palestijnen in Gaza een manier gevonden om van het leven te genieten. We nemen een kijkje op 5 plaatsen in Gaza die je een andere kant van het oorlogsgebied laten zien.”

Enfin, veel plezier in Gaza:

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox