LedenZionisme en het politieke landschap van de moderne staat Israël – deel 1

Het zionisme is nooit een eensgezinde beweging geweest en wordt vanaf het begin gekenmerkt door ideologische verschillen. En tegen deze achtergrond van verschillende zionistische kampen is het Israëlische politieke landschap tot stand gekomen.

Door Gundula M. Tegtmeyer | | Onderwerpen: zionisme
Gan Shmuel - de eerste kibboets van Israël, met de pioniers van het eerste uur. Foto: WikiCommons

Dit artikel verscheen in het oktober/november 2022 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Theodor Herzl riep honderdvijfentwintig jaar geleden, op 29 augustus 1897, het Eerste Zionistische Congres bijeen. Op die dag werd in het stadscasino in Bazel de ‘Zionistische Wereldorganisatie’
opgericht. Vanuit deze organisatie ontstonden steeds meer initiatieven die uiteindelijk hebben geleid tot de stichting van de Joodse staat.

Geen wonder dat binnen de huidige politieke partijen in Israël de meest uiteenlopende zionistische kampen vertegenwoordigd zijn. De kiesdrempel vereist slechts 3,25 procent van het electoraat, wat versplintering van het politieke landschap in de hand werkt.

Theodor Herzl wordt beschouwd als de vader van het politieke zionisme, ook al heeft hij het begrip niet uitgevonden. Reeds in 1890 gebruikte de Oostenrijks-Joodse publicist Nathan Birnbaum de termen ‘zionist’ en ‘zionisme’. Twee jaar later bedacht Birnbaum ook de term ‘politiek zionisme’. Zijn boek ‘De nationale wedergeboorte van het Joodse volk in zijn land als middel om de Joodse...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie