Zieken­huis­directeur: Covid-booster­prik is immoreel

In slechts enkele weken tijd heeft Israël al bijna 1 miljoen Covid-19 booster shots toegediend. Een zieken­huis­directeur veroorzaakte zondag ophef. toen hij aan­kon­dig­de, dat hij een derde dosis van het Covid-19-vaccin zou weigeren, althans voor het moment.

Door Redactie Israel Today |

Professor Dan Turner is de adjunct-directeur van het Sha’are Tzedek Medical Center, en door de beslissing van de regering vorige week om te beginnen met het aanbieden van booster­-shots tegen het corona­virus aan burgers boven de leeftijd van 50 jaar, komt hij nu in aanmerking.

Premier Naftali Bennett is ervan overtuigd, dat het volledig vaccineren van alle Israëlische burgers en het geven van booster-shots aan iedereen de sleutel is tot het voor­komen van een nieuwe lockdown en het ver­slaan van de Delta-variant.

Israël was het eerste land dat een Covid-19-booster­injectie goedkeurde en begon toe te dienen, en al bijna een miljoen burgers hebben de derde dosis gekregen. Maar prof. Turner zal daar niet bij zijn.

‘Ik heb veel nagedacht over deze zeer complexe materie,’ vertelde hij aan Channel 12 News ‘Het is een botsing tussen weten­schap­pe­lijke, ethische en huma­nitaire over­wegingen – en het resul­taat was dat ik besloten heb om op dit moment geen derde dosis te aanvaarden.’

Sterker nog, Turner gelooft niet dat iemand op dit moment een booster-shot zou moeten krijgen. ‘Het besluit van Israël om een derde dosis aan te bieden is zeer verontrustend, terwijl er andere landen zijn die nog moeten beginnen met een vaccinatieprogramma,’ vervolgde hij.

De professor legde uit, dat hij en zijn collega’s als artsen gericht moeten zijn op het genezen van iedereen die ziek is. En dat geldt op wereld­schaal. Israël en andere wel­varende naties moeten geen nationale prioriteit geven aan hun eigen burgers, benadrukte hij.

‘De woorden van het hoofd van de Wereld Gezond­heids­organisatie (WHO) screeuwen een protest naar de hemel: Er zijn landen waar slechts één procent van de bevolking wordt gevaccineerd. Israël deelt nu een derde vaccinatie uit, en dit is noch juist, noch moreel,’ conclu­deerde Turner.

Vorige week hebben topambtenaren van de WHO Israël en enkele andere landen indirect beschuldigd van over­vaccinatie van hun bevolking, terwijl een groot deel van de wereld niet in staat was om voldoende doses vaccin te krijgen. Bovendien merkten zij op, dat de beweringen van Bennett, dat booster-vaccins nood­zakelijk zijn, of zelfs maar enig positief effect hebben op het aantal infecties, niet door de weten­schap worden onder­steund.
Israël heeft zich in deze kwestie doof gehouden voor de WHO.

Tijdens een spoedvergadering van het Coronakabinet vorige week ging minister van Huisvesting Ze’ev Elkin zelfs zover, dat hij voorstelde het ‘Groene Paspoort’ (vaccinatie­certificaat) in te trekken van elke Israëli die in aanmerking komt voor de prik, maar weigert deze te nemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.