Zes Palestijnse terroristen ontsnapt uit gevangenis

Functionarissen van de Israëlische gevangenis­auto­riteiten toonden zich er maandag zeer verlegen mee, dat zes Palestijnse terroristen erin slaagden zich een weg te tunnelen uit de Gilboa gevangenis, een zwaar beveiligde faciliteit in de Neder-Galilea, net ten zuidwesten van Bet She’an.

Door Redactie Israel Today |

De Gilboa gevangenis herbergt een aantal zeer bekende terro­ristische gevan­genen. Alle zes mannen die van­nacht tegen 4 uur ontsnapten, zaten levens­lange straffen uit voor hun rol in dodelijke aan­slagen tegen Israëli’s.

Zakaria Zubeidi tijdens zijn dagen als hoofd van de Al Aqsa Martelaren Brigades en warlord van de stad Jenin. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Onder hen was Zakaria Zubeidi, ooit de de facto plaatselijke warlord van de West Bank stad Jenin. Hij werd veroordeeld voor zijn rol in talrijke terroristische aanslagen, waaronder een aantal zelfmoordaanslagen. In 2007 verleende Israël Zubeidi amnestie, nadat hij zich aan de Palestijnse Autoriteit had overgegeven en zich tot geweld­loos verzet had verbonden. Maar in 2011 werd zijn amnestie opgeheven en in 2019 werd Zubeidi gearres­teerd op verdenking van het hervatten van terroris­tische activiteiten.

De ontsnapping van Zubeidi en de andere vijf moorde­naars werd door politie­functio­narissen omschreven als ‘een van de ernstigste incidenten’ in de recente geschie­denis. Een ambtenaar vertelde aan Channel 12 dat het incident een grote ‘schande’ is, gezien het feit dat de autoriteiten geen informatie hadden over de ontsnap­ping, hoewel het graven van de tunnel een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag moet hebben genomen.

Veiligheidstroepen kamden maandagochtend de Neder-Galilea en de noordelijke Westelijke Jordaanoever uit, gebruik makend van helicopters en een drone, en stelden controleposten op rond Jenin, waar zij denken dat Zubeidi een schuilplaats zal proberen te vinden.

De Gilboa gevangenis. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Het graven van de tunnel heeft waarschijnlijkenkele jaren geduurd, vermoedelijk met hulp van buitenaf. Volgens andere berichten konden de ontsnapte gevan­genen gebruik maken van een kruipruimte onder de vloer.

Vijf van de ontsnapten zijn lid van de Palestijnse Islamitische Jihad en afkomstig uit Jenin. Zubeidi behoort tot de Al Aqsa Martelaren Brigades en was op zijn verzoek bij deze vijf in de cel geplaatst, hoewel het regel is leden van diverse organi­saties gescheiden te houden.

Uit vrees dat er nog meer, niet-ontdekte tunnels zijn, werden de andere veilig­heids­gevan­genen uit dezelfde vleugel naar andere Israëlische gevangenissen overgebracht, bericht Arutz Sheva.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.