Zes Israëlische uitvindingen bij Time’s ‘100 Innovations’

Zes Israëlische producten, waaronder een opvouwbare auto, staan op de lijst van Time magazine’s ‘Best Inventions of 2020: 100 Innovations Changing How We Live’. Time noemt ze uitvindingen ‘die de wereld beter, slimmer en zelfs een beetje leuker maken’.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Nominaties van de wereldwijde redactie en corres­pon­den­ten van het tijdschrift werden beoordeeld op basis van ‘originaliteit, creativiteit, effectiviteit, ambitie en impact’, schrijft Israel21c

Augmedics (met het hoofdkantoor in Chicago en de researchafdeling in Yokne’am Illit) won een plaats op de lijst met Xvision, ‘een headset die augmented reality gebruikt om de CT-scan van een patiënt om te zetten in een 3-D visualisatie die een chirurg helpt bij operaties aan de ruggengraat.’ Zie de video bovenaan.

Beehome uit Bet HaEmek werd vermeld voor zijn kunstmatig intelligente bijenkast die de bewoners in de gaten houdt en automatisch reageert op gevaren zoals parasieten of ongewone temperaturen. Beehome, waarover we al schreven, kan ‘de bestuivings­capaciteit en de honing­productie verdubbelen, terwijl het sterftecijfer van de kolonies afneemt’.

City Transformer’s opvouwbare elektrische auto, een tweezitter die nog in de prototype fase zit, werd gekozen voor zijn vermogen om ‘zijn wielen in te trekken, ze dichterbij te trekken om een breedte van één meter te bereiken, voor parkeren in smalle straten en krappe plekken’ maar hij is toch in staat om snelheden tot 100 km per uur te bereiken. Volgende week meer over de in Tel Aviv gevestigde City Transformer.

Incredo Sugar van het Petach Tikva gevestigde levens­middelen­techno­logie bedrijf DouxMatok kwam op de lijst met ‘een nieuw ontwikkelde vorm van de zoetstof die het bakkers en voedingsbedrijven mogelijk maakt om het suikergehalte met 30 tot 50% te verlagen, terwijl het product even zoet blijft smaken.

Carfoldio‘s Mifold Hifold Fit-and-Fold Highback Booster Seat werd door de jury gekozen, omdat het ‘s werelds meest verstelbare stoelverhoger met hoge rugleuning is, ontworpen voor kinderen van 15 tot 45 kg. Het zitje heeft ‘verstelbare hoofd-, romp- en zittingpanelen en klapt in elkaar tot ongeveer de grootte van een rugzak om gemakkelijk te vervoeren’.

TrialJectory (video) verdiende een plekje op de lijst van TIME voor ‘een dienst die kunstmatige intelligentie gebruikt om duizenden klinische proeven door te lezen en daar informatie uit te halen over het soort patiënten waarnaar de onderzoekers op zoek zijn. Zijn algoritme matcht dan gebruikers met de klinische proeven’ Die zijn vooral gericht op experimentele kankerbehandelingen. Het bedrijf heeft kantoren in Tel Aviv en New York.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.