Zelfs Arafat’s weduwe accepteert normalisering met VAE

De Palestijnse Autoriteit raakt steeds meer geïsoleerd in haar felle verzet tegen de aangekondigde normalisering tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Alleen Iran en Turkije verzetten zich eveneens luidkeels tegen deze stap in de richting van vrede.

Door Ryan Jones |

In feite heeft zelfs de weduwe van niemand minder dan Yasser Arafat, de man die carrière heeft gemaakt door te proberen Israël te vernietigen, deze dramatische ontwikkeling publiekelijk geaccepteerd, of zegt in ieder geval tegen andere Palestijnen dat ze moeten ophouden zich ertegen te verzetten.

Nadat mede-Palestijnen op het nieuws reageerden door in het openbaar vlaggen van de VAE en foto’s van kroon­prins Mohammed bin Zayed te verbranden, plaatste Suha Arafat een bericht op Instagram om zich te verontschuldigen bij de Emiraten en hun leider:

‘Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden, in naam van het eervolle Palestijnse volk, aan het volk van de Emiraten en hun leiderschap, voor het ontheiligen en verbranden van de-vlag van de VAE in Jeruzalem en Palestina en voor het beledigen van de symbolen van het geliefde VAE. Dit is niet onze moraal, noch onze gewoonten, noch onze tradities. Het meningsverschil bederft de vriendschap niet. Ik zeg tegen ons volk, dat het de geschiedenis goed moet lezen om te weten hoe de VAE, in het verleden en het heden, het Palestijnse volk en de zaak heeft gesteund. Ik bied het volk en de leiders van de Emiraten mijn verontschuldigingen aan voor de schade die elke Palestijn heeft toegebracht aan deze gulle en vriendelijke mensen die ons altijd hebben verwelkomd’.

Verrader
Na dit bericht ligt ze onder vuur van Palestijnen die haar ook zien als een ‘verrader’.
‘Er zijn instructies om van mij een verrader te maken, en die instructies komen van het hoofd van het kantoor van de president,’ zei Suha vorige week in een interview met het Israëlische Kan TV-nieuws.
De man die het op haar gemunt heeft is de privé­secretaris van PA president Machmoud Abbas, Intisar Abu Amara, de man die de Palestijnse Autoriteit achter de schermen controleert, vertelde ze

De weduwe van Arafat bekritiseerde de Palestijnse Autoriteit onder haar huidige leiding, omdat die in de val zou lopen door zich te verzetten tegen de vredes­over­een­komst met de VAE, alsof de Palestijnen niet ook met Israël samenwerken.

‘Als Yasser Arafat nog leefde, zou hij naar Mohammed bin Zayed gaan en [hulp vragen, hoe om te gaan met] Netanyahu,’ legde ze uit. ‘Maar om te gaan zeggen dat een Arabisch land een verrader is? Genoeg met de slogans. We werken samen met Israël, met de Shin Bet en de Mossad [in de veiligheidscoördinatie]. Wie hou je voor de gek?’

Rode vlaggen gehesen
Suha sloot het interview met de Israëlische media af door te dreigen met het onthullen van diepe, duistere geheimen over het huidige Palestijnse leiderschap als dat niet stopt met haar aan te vallen. (Zie ook Arafat’s ‘Traitor’ Widow Threatens to ‘Open Gates of Hell’ on Palestinian Leaders).

Dat er geheimen zijn die duister genoeg zijn om de Palestijnse Autoriteit ten val te brengen als ze worden onthuld aan haar burgers, zou een aantal behoorlijk grote rode vlaggen moeten hijsen, als waarschuwing, voor iedereen die probeert een soevereine Palestijnse Staat onder dat leiderschap te stichten.

Het idee van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces is dat de Palestijnse Staat die dan wordt opgericht, niet alleen in vrede met Israël moet leven, maar ook volledig democratisch en volledig zelfvoorzienend moet zijn. Een echte partner voor een betere toekomst. Als het uiteindelijk een hopeloos corrupt toe­vluchts­oord wordt voor gewapende bendes die volledig afhankelijk zijn van de goede wil van Israël en Jordanië om te blijven bestaan, wat heeft het dan voor zin?

Even kalmeren
De zeldzame openhartigheid van Suha Arafat over deze kwestie onthult ook de diepe bezorgdheid van de Palestijnen die verder kunnen kijken dan de propaganda en het risico van belediging van de rijke Golfstaten te begrijpen. Met name de Verenigde Arabische Emiraten nemen geen genoegen met kritiek op hun leiders.

Het Hebreeuwstalige Israëlische nieuwsportaal N12 meldde, dat Saoedi-Arabië de Palestijnse Autoriteit onderhands had gewaarschuwd om haar reacties te beteugelen, met name de demonstraties op de Tempelberg die de overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten afkeuren. Het verbranden van VAE-vlaggen en de Emiraten ‘verraders’ noemen kan onherstelbare schade aan de Palestijnse zaak aanrichten, zeiden de Saudi’s.

Jordanië zou een soortgelijke waarschuwing hebben afgegeven omdat het bezorgd is, dat de Palestijnse demonstraties kunnen worden beschouwd als een bedreiging voor elke burger van de VAE die gebruik wil maken van de nieuwe vrede met Israël om de Tempel­berg te bezoeken, waar Jordanië officieel toezicht op houdt.

Maar van het aangaan van vriendschap met de Moslim­broederschap tot Saddam Hoesseins Irak en het Iran van de Ayatollahs, hebben de Palestijnen een geschiedenis van het wedden op het verkeerde paard en het afstoten van de rest van de gematigde Arabische wereld. Het is geen verrassing dat ze hetzelfde nu weer doen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.