‘Zeg dat jullie Israëli’s zijn – dan word je beter behandeld!’

Wat de Israëli’s wellicht nog meer heeft verrast dan de eigenlijke norma­liserings­over­een­komst met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is het over­duidelijke en oprechte onthaal dat ze van hun nieuwe Arabische vrienden hebben gekregen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëli’s en Emirati’s vieren samen Chanoekah in Dubai. (Foto: Ali Haider/EPA-EFE)

Israël heeft al tientallen jaren officieel vrede met Egypte en Jordanië. Israëli’s bezoeken regelmatig deze twee Arabische buurlanden, maar ze krijgen zelden een speciale behandeling en worden soms zelfs geconfron­teerd met vijandigheid, omdat de media en de politieke geledingen in zowel Egypte als Jordanië vijandig staan tegenover de Joodse Staat.

Dit is heel wat anders in de VAE. In feite is de situatie daar precies het tegenovergestelde.

Zelfs midden in de voortdurende coronacrisis maakten de Israëli’s van de gelegenheid gebruik om de steden Abu Dhabi en Dubai te bezoeken. Momenteel zijn er ongeveer 10.000 Israëlische toeristen in de VAE. En er wordt bijna letterlijk een rode loper voor hen uitgerold.

Toen twee Israëli’s onlangs gewond raakten door een auto-ongeluk in de woestijn bij Dubai, kregen ze van lokale medici het advies om hun Israëlische paspoort te gebruiken in plaats van hun tweede buitenlandse paspoort (de ene had ook een Brits paspoort en de andere een Portugees paspoort), zodat ze nog beter verzorgd zouden worden.

‘We zijn hier in het ziekenhuis en ze zorgen echt op een voorbeeldige manier voor ons,’ vertelde een van de gewonde Israëli’s, Liran Landau, aan het Israëlische Channel 12 News. Toen ze om hulp riepen, vertelde Landau, werden niet alleen grote reddingsteams gestuurd, maar ook de kroonprins en de president van de Verenigde Arabische Emiraten stuurden beide helikopters om de Israëli’s te zoeken.

Toen de hulp arriveerde, ‘raadden de medici ons aan om onze Israëlische paspoorten te laten zien omdat ze zo goed mogelijk voor ons zouden zorgen’, herinnerde Landau zich. ‘En zo was het. Ze legden de rode loper voor ons uit bij de ingang van het ziekenhuis. We verblijven liever hier dan in het Four Seasons Hotel.’

Er zijn soortgelijke berichten van andere Israëli’s die verrast zijn door de warme vriendelijkheid van de Emirati’s.

Shmuel Rabinovitch, rabbijn van de Westelijke Muur, en een delegatie uit de VAE en Bahrain bij de Westelijke Muur. (Foto: Western Wall Heritage Foundation).

Een Chanoekah-wonder

Toeristen uit de Emiraten beginnen ook de Joodse Staat te bezoeken en worden door de Israëli’s warm ontvangen. Een delegatie uit de VAE en Bahrein waren maandag aanwezig bij het ceremonieel aansteken van een Chanoeka-kaars bij de Westelijke Muur (Kotel).

‘Het is een Chanoekah-wonder om de delegatie van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hier bij ons te zien, die deelneemt aan de ceremonie van het aansteken van een Chanoekah kaars’, aldus Shmuel Rabinovitch, opperrabbijn van de Kotel. ‘Wie had geloofd dat de vrede op zo’n wonderbaarlijke manier tot ons zou komen?’

Een dag eerder werd de delegatie ontvangen in de residentie van de president, waar de Israëlische president Re’oeven Rivlin hen vertelde dat hun bezoek ‘een nieuwe stap is op weg naar het opbouwen van warme betrekkingen tussen onze landen’. Ik wens u een succesvol bezoek en ik ben blij u hier in Jeruzalem te ontmoeten’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.